Napad na Kovačevića: Ni riječi o nalogodavcima ili motivima

Vijesti 06. nov 201817:55 > 19:32
N1

Novinari su još jednom digli svoj glas. Ispred banjalučkog kluba novinara desetine njih ponovo je apelovalo na nadležne da se što prije riješi slučaj pokušaja ubistva kolege Vladimira Kovačevića. Insistiraju da se otkriju nalogodavci, ali i motivi napada. Ne žele, kažu, nijemo posmatrati kako se ugrožavaju medijske slobode...

Metalnim šipkama po glavi novinara Vladimira Kovačevića. Pokušali su ga ubiti i ugušiti slobodu izražavanja. Nisu uspjeli, ali zbog pokušaja nisu ni kažnjeni.

Za brutalno premlaćivanje Kovačevića, osumnjičen je i u pritvoru bokser Marko Čolić- Roda, u bjekstvu je drugoosumnjičeni Nedeljko Dukić.

“Najbitnije je da se otkriju nalogodavci napada, jer dva čovjeka koja se sumnjiče da su to izvršila su manje, više nebitna, umjesto njih je mogao biti bilo ko. Vrlo je bitno da se otkriju stvarni motivi nalogodavci. Ja iako imam neke informacije poprilično uvjerljive i pouzdane, ne mogu govoriti o njima jer istraga još traje. To su moje informacije sa kojima neću za sada izlaziti u javnost”, otkriva Kovačević.

U javnost izlaze, ali samo sa saopštenjima. Nadležna policijska uprava Banjaluka identifikovala je napadače, ali ni riječi o nalogodavcima ili pak motivima.

“Sud u Banjaluci odbija da raspiše međunarodnu potjernicu, stalno se pominje da je raspisana samo centralna potjernica. Ovim se narušava kredibilitet institucija RS. Sumnjamo da zaista žele da riješe i privedu kraju ovo, da pronađu nalogodavce i otkriju motive napada na kolegu Vladimira Kovačevića”, ocjenjuje Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Za dvije godine Linija za pomoć novinarima u Bosni i Hercegovini zabilježila je 118 napada na novinare, većina nikad nije riješena.

Vladimir Kovačević kaže da se nakon brutalnog prebijanja osvrće iza sebe dok se vraća kući sa posla. No, radi sa istim, ili čak većim žarom.

Podrška je dobio i od Društva novinara Bosne i Hercegovine.

“Nerješavanje još jednog u nizu napada na novinare u BiH, ne samo da dovodi u pitanje kredibilitet institucija za provođenje zakona, već izražava opravdanu sumnju da li ove institucije žele riješiti slučaj koji se zbog brutalnosti može okarakterisati kao pokušaj ubistva”, kaže Vladimir Šušak, novinar BHT1.

Dok se bore da zaštite sebe, novinari Banjaluke ne zaboravljaju ni svoje izvore. Danas kada se navršava 11 godina od ubistva inžinjera Milana Vukelića, nadležne još jednom pitaju ko ga je ubio i zbog čega.

Svake godine na ovaj dan mediji šalju upite: Ko je ubio Milana Vukelića?

Podsjećamo, Milan Vukelić nastradao u neposrednoj blizini zgarde MUP-a RS, u eksploziji automobila bombe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.