Tužilaštvo nezadovoljno kaznom, Zubac ne odstupa sa funkcije

Vijesti 05. mar 201518:41 > 19:44
SIPA

Na uslovnu jednogodišnju kaznu zatvora Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je osudio direktora državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca. Žalbu najavljuju i tužilaštvo i odbrana. Goran Zubac neće odstupiti sa funkcije. O tome bi trebao odlučiti Savjet ministara BiH ili Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine.

Goran Zubac je kriv. Uslovna kazna od jedne godine zatvora neće se izvršiti ukoliko u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo. A kriv jer tokom nasilnih februarskih protesta prošle godine nije poslao specijalnu jedinicu SIPA-e da zaštiti državne institucije u centru Sarajeva na zahtjev Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

vezana vijest

“Iz svega navedenog jasno je da je postojala ne samo zakonska osnova za djelovanje jedinice već je ta jedinica imala sve preduslove za djelovanje do kojeg nije došlo isključivo odgovornošću optuženog Gorana Zubca”, istakao je Mirsad Strika, sudija Suda BiH.

Po izlasku iz sudnice, Goran Zubac nije imao komentar. Tužilaštvo će tražiti strožiju kaznu. Inače, za djelo zbog kojeg se Zubac našao na optuženičkoj klupi predviđena je kazna od jedne do deset godina zatvora.

“Nismo zadovoljni visinom izrečene kazne i kada dobijemo pisani otpravak presude uložićemo žalbu i tražiti strožiju kaznu u ovom predmetu, ali načelno je Tužilaštvo BiH zadovoljno jer je presuda osuđujuća”, rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Žalbu je najavila i odbrana. Zubac neće odstupiti sa funkcije.

Opširnije u prilogu Milice Vučetić.