Raspada se opozicija u RS

Vijesti 07. nov 201818:01 > 19:36
N1

Saveza za promjene nema, a nema ni Saveza za pobjedu, jasan je nakon sjednice Predsjedništva NDP-a Dragan Čavić. U subotu, prije pet dana razgovarao je sa Miloradom Dodikom o mogućoj saradnji. Osam godina u Savezu NDP-u je donijelo 17 posto glasova manje, vrijeme je za novi pristup, najavljuju.

“Nosili smo odgovornost, nismo imali učešće. Ovdje mogu da prežive političke stranke koje imaju vlast, ili na lokalu, ili RS. Šta ja trebam biti posljednji Don Kihot političke scene Republike Srpske? Postoji politički prostor da se oformi nova opozicija, ali sa našim političkim stavovima svi koji se ne slažu moraće da se pomire. Mi da smo imali tri glasa više nego na prošlim izborima, ja bih principijelno stajao na istim principima kao prije četiri godine”, kazao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Čavić demantuje da će biti budući direktor Elektroprivrede RS, te da će imati mjesto ministra u Vladi. Ako do dogovora sa Dodikom dođe insistiraće na poreskoj i reformi PDV-a, vladavini prava, povećanju penzija od 10 posto.

Turbulentno istim povodom i u SDS-u. Jutro nakon srdačnog susreta i sastanka sa Miloradom Dodikom, Obren Petrović dočekao je kao isključeni član SDS-a. Iz članstva ga je izbrisao lider stranke Vukota Govedarica. Za N1 kaže da je ponašanje Obrena Petrovića neprihvatljivo i mimo definisane politike SDS-a.

“Obren Petrović lično izašao iz okvira stranačkog djelovanja, narušio ugled Srpskoj demokratskoj stranci, praktično postavio stvari da on lično može donositi odluke kakve on želi. TO je nedopustivo, neprihvatljivo kako se on ponaša”, istakao je Govedarica.

Glavni odbor je mjesto gdje se odlučuje o pitanjima stranke, poručuje Govedarica. Dodaje da je taj organ, ali i on lično dali povjerenje Obrenu Petroviću, na prošlim izborima, ali naglašava “ne da radi stvari koje radi, već da se mijenja vlast.” Očigledno se, kaže lider SDS-a Obren Petrović predomislio.

A da li će se sam Govedarica predomisliti kada je saradnja sa SNSD-om u pitanju, ne otkriva decidno. Kaže o svemu će odlučiti Glavni odbor stranke. Za sada odlučuje regionalni i to Sarajevsko-romanijske regije. Traže ostavke stranačkog vrha, te početak pregovora sa svima. Ipak, Mirko Šarović poručuje da u jednoj stranci ne mogu da budu dvije politike, a ako stranka mijenja politiku treba to da radi na Glavnom odboru.

Za to vrijeme se lider SNSD-a Milorad Dodik pita kakve veze sa njim ima isključenje Obrena Petrovića.

“Što bi bilo veze sa mnom. Ako ima veze, otići ću sutra u Gacko pa neka isključe i Govedaricu. To je njihova unutrašnja stvar. Sa gradonačelnikom razgovarao sam o projektima, koji bi trebalo da budu realizovani u ovom gradu, poput izgradnje sportske dvorane, bolnice i ostalih”, kazao je Dodik.

Milorad Dodik najavio je danas nastavak smjena, pa i u Elektroprivredi. vladajuća koalicija biće uvećana za grupaciju Obrena Petrovića, te još nekoga iz redova opozicije, najavio je. Sve je postalo jasnije nakon sjednice NDP-a kasno popodne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.