Kuljanin: Kultura je pokretač pozitivnih promjena

Vijesti 06. mar 201512:24 > 12:43
N1

Gošća jutarnjeg programa N1 televizije bila je Aleksandra Kuljanin iz UN WOMEN BiH.

Aleksandra Kuljanin je govorila o donošenju Pekinške deklaracije i Akcionog plana gdje je zamišljen svijet gdje svaka žena može iskoristiti svoje slobode i izbore, te ostvariti svoja prava. Dvadeset godina poslije usvajanja Deklaracije, i dalje se suočavamo sa izazovima, prvenstveno kad je riječ o borbi protiv nasilja nad ženama, politici i tržištu rada.

Pored razgovora o ovoj temi, Kuljanin je sa voditeljicom Minelom Jašar prelistala najzanimljivije naslove dnevne štampe.

Jučer je cijeli region pogodila snažna snježna oluja. Situacija je bila alarmantna, a danas se stanje stabilizovalo.

Nas snijeg uvijek iznenadi. Jučer su bili skraćeni časovi u školi, pa se pričalo da se časovi skrate kada padne samo 20 centimetara snijega. Haos je bio u Sarajevu u saobraćaju, a čak je i tramvaj iskočio iz šina. Nadam se da će nam sunce brzo doći”, prokomentarisala je Kuljanin.

Jedan od naslova dnevne štampe bio je da će očevi moći prisustvovati porođaju za samo 20 KM u Banjoj Luci.

To je jedan od aspekata neravnopravnosti. Zašto žena koja želi da muž bude na porođaju to ne može imati? Ne bi trebali plaćati niti jednu marku da budu uz svoju suprugu. Ipak ovo je napredak i pozitivan primjer.”

Kultura može natjerati društvo da razmišlja šta se dešava oko njih. Na primjeru našeg udruženja vidjeli smo da je kultura pokretač pozitivnih promjena“, smatra Kuljanin povodom naslova “Koliko teatar i film mogu biti pokretači pozitivnih promjena ili psiholoških promjena”.

Izvozimo ili sirovine ili neobrađene produkte umjesto da radimo na vlastitoj proizvodnji”, kazala je Kuljanin iz UN WOMEN BIH.