Zvizdić za N1: Pogrešna i bespotrebna odluka Kosova

Vijesti 21. nov 201817:30 > 17:46
N1

"Naravno, ja ću reagovati kao predsjedavajući VM. Precizno kažem da je riječ o pogrešnoj odluci. Ta odluka će biti povučena, bezrazložno je donesena. Put je dijalog, razgovor i kompromis kao i poštivanje međunarodnih standardna", kazao je za N1 Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je istakao da je odluka koja je donesena bespotrebna.

Odluka koja je bespotrebna, ruši postulate cilj i namjenu zbog koje je osnovana CEFTA. Ako je to bio odgovor zbog rezultata glasanja za članstvo u Interpolu, mislim da je Kosovo odabralo pogrešnu metodu i način i poslalo pogrešnu poruku“, kazao je Zvizdić i dodao:

Ja sam više puta na Vijeću ministara pokretao pitanje relaksacije odnosa sa Kosovom. Bilo je riječi o ideji da našim privrednicima omogućimo mnogo frekventnije komunikacije i na neki način nisam dobio podršku MVP za takve ideje. Međususjedski odnosi su bilateralni i trebaju biti zasnovani na međusobnom razumijevanju i poštenju“.

Istakao je da će reagovati kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Naravno, ja ću reagovati kao predsjedavajući VM. Precizno kažem da je riječ o pogrešnoj odluci. Ta odluka će biti povučena, bezrazložno je donesena, put je dijalog, razgovor i kompromis kao i poštivanje međunarodnih standardna“.

Odlazak u Beč i poruke za BiH?

Bio sam najzadovoljniji činjenicom da je ponovoljeno jako opredijeljenje EU da Zapadni Balkan ostaje i dalje u fokusu EU i da ostaje živa evropska terspektiva svih zemalja Zapadnog Balkana. I tu je riječ bilo o CEFTA-i i prvom koraku koje je Kosovo poduzelo i uvođenju carine od deset posto. Ja sam ponovio snažno opredijeljenje BiH ka evropskim integracijama. Do kraja godine ćemo realizovati dodatne odgovore. Mislim da novi saziv Predsjedništva treba otići u Brisel i ponijeti odgovore na dodatna pitanja i tako iskazati opredijeljenost BiH ka EU integracijama“, kazao je zvizdić.

Novi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da će insistirati na kandidatskom statusu za BiH na putu za EU.

Naravno da to nije moguće, jeste realno, ali nije moguće da dobijemo status kandidata da prethodno ne ispunimo sve uvjete. Pozitivnom smatram izjavu Dodika o opredijeljenosti za EU integracije. Situacija na terenu je bila u koliziji sa onim što je rekao Dodik jer na neki način imamo blokade iz institucija RS u ispunjavanju dodatnih odgovora“, kazao je.

Govori koji su održani prilikom inauguracije novog saziva Predsjedništva?

Mislim da je bazna razlika iskazana u odnosu prema našem daljem pitanju prema NATO savezu. Sve drugo su ideje, inicijative i nešto što mora biti bazirano na zakonima i ustavima. Još uvijek je na djelu da li idemo ka konceptu etničkog ili građanskog“, smatra Zvizdić.

Najave Dodika o formiranju Vijeća za nacionalnu sigurnost?

To su inicijative koje se ne mogu dešavati bez predviđenih zakonskih procedura. Možda je on tako navikao da radi jer je bio vlast u RS, u BiH tako ne može. Ne može doći do smjene dok ne prođu sve zakonske procedure. Ukoliko misli na Vijeće za nacionalnu sigurnost u RS, riječ je o paralelnom ogranu i to nije moguće. Ukoliko govori za Vijeće na nivou BiH, onda ima moju punu podršku i to treba uraditi odmah“, istakao je.

Plenković i najave?

Naravno, Hrvatske jeste naš prijatelj i prvi susjed. Naravno, s vremena na vrijeme iznenade određeni postupci koje provodi vlada Hrvatske. Dogodi se Pelješki most, dogodi se odluka o imovini, dosgodi se odlagalište nuklearnog otpada. Takve stvari nas ne uvjeravaju u dobre namjere susjedskih odnosa“, kazao je Zvizdić.

Razgovarao sam sa Anom Brnabić, neću iznositi detalje. Moja reakcija je bila zasnovana na istinitim faktima. Danas sam to ponovio; Istina je gorak lijek za one koji ne žele da je čuju. Moramo priznati realne fakte. Neću o detaljima razgovora sa gospođom Brnabić, uglavnom bio sam zadovoljan sa onim što mi je rekla“, istakao je Zvizdić koji je razgovarao sa Anom Brnabić u Beču.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.