Ova godina bit će zapamćena po višoj prosječnoj temperaturi

Vijesti 24. nov 201809:06 > 09:09
N1

Godina koja je na izmaku u Bosni i Hercegovini, uz ostalo, mogla bi biti zapamćena i po nešto višoj prosječnoj temperaturi zraka u odnosu na prethodne, smatraju klimatolozi.

Dženan Zulum, klimatolog iz Odsjeka za klimatološka istraživanja i studije pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu Bosne i Hercegovine (FHMZBiH), s novinarom Anadolu Agency (AA) razgovarao je o prosječnim temperaturama i količini padavina zabilježenim u Bosni i Hercegovini ove godine, te ih uporedio s višegodišnjim prosjekom.

”Ako posmatramo čitavu godinu, onda možemo da kažemo da su u prvih deset mjeseci na području BiH, temperature otprilike više od 1,5 do 2-2,5 stepena u odnosu na višegodišnji prosjek”, kazao je Zulum.

Januar je ove godine bio natprosječno topao, a temperature su bile veće za tri do četiri stepena u odnosu na višegodišnji prosjek. Prema Zulumovim riječima, april 2018. bio je najtopliji četvrti mjesec otkako postoje službena mjerenja na području BiH.

”U ljetnom periodu, iako je bio topliji u odnosu na višegodišnji prosjek, ipak, nisu zabilježena velika odstupanja. Primjera radi, u proteklih sedam do deset godina smo imali u ljetnom periodu znatno više temperature u odnosu na ovo ljeto, ali moramo naglasiti da je ovo ljeto bilo toplije u odnosu na period 1961.-1990.”, rekao je Zulum, koji je dodao kako je riječ o periodu koji Svjetska meteorološka organizacija uzima kao glavni reper.

U prvih deset mjeseci ove godine količina padavina na prostoru BiH je bila u granicama višegodišnjeg prosjeka, s tim što je u ljetnom periodu to bilo više u odnosu na višegodišnji prosjek.

Međutim, kako je objasnio Zulum, od druge polovine augusta do danas zabilježena je znatno manja količina padavina u odnosu na višegodišnje prosjeke. Izuzetak je druga polovina septembra, kada su u Hercegovini u dva do tri dana zabilježene veće količine padavina, na nekim prostorima i iznad 150 litara po kvadratnom metru.

”U centralnim krajevima naše zemlje one su bile iznad 300 milimetara, otprilike to je bilo u Sarajevu 340, u Bihaću 336 milimetara odnosno litara po metru kvadratnom. U Hercegovini količine padavina u proteklom ljetu su bile znatno manje i kretale su se od 250 litara po metru kvadratnom“, rekao je Zulum.

Podsjetio je na 2006. godinu kada je u Sarajevu zabilježena veća količina padavina tokom ljeta u odnosu na ljeto 2018. Dodao je i kako je u Sarajevu zabilježen najveći broj kišnih dana tokom ljeta. U Sarajevu i Jajcu u junu izjednačeni su rekordi po broju kišnih dana, a u julu je u Sarajevu zabilježeno 19 dana s kišom što je apsolutni rekord broja kišnih dana za taj mjesec.

U oktobru ove godine temperature na većini stanica FHMZ su bile iznad 20 stepeni Celzijusa, ali je ipak, tvrdi Zulum, riječ o uobičajenoj pojavi.

Najniža temperatura ove godine izmjerena je na Bjelašnici 28. februara i iznosila je minus 21,6 stepeni. Slijede Livno s minus 19,5 (27. februara), Ivan Sedlo s minus 16,4 (27. februara) i Sarajevo s minus 12 stepeni (27. februara). Najviša temperatura izmjerena je u Mostaru 38,2 stepeni Celzijusa (10. augusta). U Zenici je 9. augusta izmjereno 36,5 stepeni.

Kako je kazao Zulum, početkom decembra trebali bi biti saopćeni zvanični podaci o zimskom periodu (decembar, januar, februar) 2018./2019.

Početak mjerenja temperature zraka na prostoru Bosne i Hercegovine datira iz 19. stoljeća kada su uvedena prva zvanična instrumentalna mjerenja na području zemlje.

Od tada, pa do danas, kontinuirano se vrše mjerenja i osmatranja na većem broju meteoroloških stanica u Bosni i Hercegovini. Zulum je pojasnio kako je nakon rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995. značajno smanjen broj meteoroloških stanica.

Danas ih na području BiH ima više od 20, odnosno 14 s ljudskom posadom u Federaciji, ali postoje i automatske stanice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.