"Ovo je politička presuda, nije zasnovana na činjenicama i dokazima"

Vijesti 30. nov 201814:46 > 14:49
N1

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica komentarisao je oslobađajuće presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.

“Najbolji komentar daju porodice, dali su komentar da šute. Smatram da je to opravdano. Suvišan je svaki komentar. Pojavilo se da će biti oslobađajuća presuda u medijima. Simptomatično, jedan od članova vijeća nije bio na izricanju. Očigledno je montirano, a onda ni drugi član vijeća ne dolazi. Presuda je katastrofalna. Porodice su čekale pravdu 20, 25 godina. Nisu dočekali. Naser Orić im se smijao u lice pred Sudom BiH”, poručio je Kojić.

On tvrdi da su “bošnjačke, SDA politike utjecale na presudu”.

“Ovo je politička presuda. Nije zasnovana na činjenicama i dokazima. Vidjeli smo da ima dokaza da se Orić osudi i za ova tri slučaja”, kazao je medijima.

Kojić je dodao da “Sud ne treba da postoji”, te da “selektivna pravda nije dobra ni Bošnjacima ni bošnjačkim žrtvama koje podržavaju Orića”.

Kazao je da će podržati porodice – ali misli da će se pokrenuti inicijativa za “ukidanje ovog pravosuđa”.

Podsjećamo, Sud BiH danas je oslobodio Nasera Orića i Sabahudina Muhića od svih optužbi. 

Drugostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine je teretilo Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije RBiH u Srebrenici, i Sabahudina Muhića, koji su optuženi da su 1992. u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.