BiH bogatija za preko 5.000 diplomanata i magistranata

Vijesti 01. dec 201817:25 > 17:29
N1

BiH postala je i zvanično bogatija za preko 5.000 majstora različitih nauka. Oni su danas uzeli diplome u ruke na svečanoj promociji diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu, u dvorani Juan Antonio Samaranch. Posebna priznanja dodijeljena su za stotinu osamdeset i jednog najboljeg studenta.

Ukupno 5.246 mladih uzelo je akademske diplome u ruke. Među njima ekonomisti, pravnici, ljekari, glumci, inžinjeri. A osim diplome, pojedini su dobili i značajna priznanja. Dva najbolja diplomanta dolaze sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Prosjek ocjena – 10,0! Zajedničko im je i to plodove svoga rada žele ubirati u BiH.

“Upisao sam master studije na istom fakultetu. I nakon toga planiram da se bavim matematikom, da ostanem ovdje i budem od koristi svojim znanjem, te podučavam mlađe generacije”, kaže Demir Papić, jedan od dvojice najboljih diplomanata UNSA, sa Prirodno-matematičkog fakulteta 

“Ostajem, akobogda, ovdje. Već sam upisao drugi ciklus na PMF, nadam se da ću naći posao u fizici ili nekoj srodnoj oblasti. Najljepša stvar na fakultetu je lijepa atmosfera između profesora i studenata, ali i samih studenata, tako da je ta čitava atmosfera doprinijela mome uspjehu”, kaže Abdulah Jašarević, drugi od dvojice najboljih diplomanata UNSA, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Harun Išerić ime je najboljeg magistra prava i ujedno najboljeg magistranta cijeloga Univerziteta. Ovo je njegova poruka mladima:

“Dakle, moja poruka je da se natječu u dobru, da se ne zadovoljavaju samo sticanjem diplome, već da ispunjavaju život neformalnim obrazovanjima, putuju, koriste mogućnosti mobilnosti i stiču znanja van BiH, te da se vrata u BiH i ulože u njihov posao u BiH”, ističe Išerić.

Poruke i sa univerzitetskog, ali i državnog vrha. Predsjedavajući Vijeća ministara priželjkuje, poručio je, što prije smjenu generacija u državi. Mladima kaže da budu svjesni da su zvanje stekli na najboljem univerzitetu u zemlji. UNSA je popravio poziciju na rang listi Webometricsa i nalazi se među 6,2% najboljih u svijetu.

“Univerzitet u Sarajevu je u tom pogledu jedan od uspješnijih u svijetu. Sa ovim mladim ljudima koje smo promovirali, posebno sa dobitnicima specijalnih priznanja koji su postigli izvrsne rezultate – to je ono što pripada u najvidnije uspjehe Univerziteta u Sarajevu. Zamislite kada bi izdvajanje BiH bila među 6% u svijetu, šta bi naši univerziteti mogli napraviti”, kaže Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Ukupno 181 najuspješniji student primio je posebno priznanje. Tokom promocije prikazan je i kratki film, koji su o Univerzitetu snimili studenti Akademije scenskih umjetnosti, a sadržaj iznenađenja bila je i video poruka napadača Rome, Edina Džeke, također diplomanta UNSA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.