Posjetioci oduševljeni diplomatskim bazarom u Sarajevu

Vijesti 01. dec 201819:31 > 19:32
N1 / Arhiv

U Sarajevu je danas održana jedna lijepa humanitarna i hvale vrijedna akcija koja već postaje tradicija. Riječ je o diplomatskom bazaru koji su organizirali članovi Međunarodne zajednice u saradnji sa lokalnim zajednicama. Među ostalim, strani ambasadori u BiH, njihove supruge, prodavali su proizvode od hrene i pića specifične za države iz kojih dolaze, a održana je i aukcija. Sav prikupljeni novac biće doniran u humanitarne svrhe.

Oko 70 ambasada, međunarodnih organizacija i udruženja za svojim proizvodima predstavilo je kulturu i državu iz koje dolaze. Specifičnosti svoje tredicije predstavuila je i Kina.

“Svake godine, Kineska ambasada rado učestvuje u ovakvim aktivnostima, pogotovo jer želimo da doprinesemo humanitarnim organizacijama u BiH. Takođe, želimo da iskoristimo ovu priliku da Bosancima i Hercegovcima predstavimo kinesku kulturu, kinesku tradiciju, hranu. Sve kinesko”, kaže Zhou Yan, zamjenica šefa Kineske ambasade u BiH.

Posjetioci, vidno zadovoljni s osmijehom na licu i punih trbuha obilazili su štandove kojima se nudila hrana i umjetnine iz raznih država.

Evo šta su kazali posjetioci bazara:
“Odlično, odlično stvarno fenomenalan festival. Ovo se rijetko dešava u BiH i to je ono što nama treba u BiH da se širimo”,
“Puno ljudi iz cijelog svijeta to mi je najljepse, hrana, veselje, radost”,
“Ekstra je, svake godine dolazim, super, divno”.

Na mnogim štandovima prodavali su se tradicionalni bosanski proizvodi, a svoje usloge predstavila je i jedina škola koja strancima u ovoj zemlji nudi mogunost učenja bosanskog jezika.

“U posjetu ovom Bazaru dolazi puno stranaca, skoro ja bih rekla gotovo cijela međunarodna zajednica je prisutna danas tu. Ima jako puno interesa za ono što mi nudimo jer svi oni koji žive ovdje žele da nauče bosanski jezik ili bar osnove kako bi se mogli sporazumjevati”, kaže Azra Polimac Bajrić, vlasnica škole Bosnia2go.

Nedaleko od Centra Skenderija, tradicionalni božićni bazar organizovali su i uposlenici njemačke ambasade.

Na Tradicionalnom božićnom bazaru koji organizuje Njemačka ambasada vlada prava praznična atmosfera. Tu su božićni kolačići, kuvano vino ali i topli kakao za najmlađe. Deda mraz i dječiji hor koji pjeva božićne pjesmice naravno da je neizostavan dio ovog bazara.

“Ovdje su i razna udruženja sa kojima mi dobro sarađujemo i kojima je takođe potrebna pomoć. Ono što je ovdje bitno je da oni kojima treba pomoć na taj način mogu da ukažu na svoj rad, na svoje proizvode i izazovu tako još veću pažnju”, priča nam Christiane Hohmann, ambasadorica Njemačke u BiH.

Sav prikupljeni novac od prodaje hrane i umjetnina na kraju, biće doniran u humanitarne svrhe. To je upravo ono što ova dva Bazara čini posebno bitnim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.