Pusić za N1: Rusija neće odustati od interesa, ali se odnosi mijenjaju

Vijesti 05. dec 201820:48 > 21:12
N1

"Priznavanje Kosova je u ovom trenutku više u interesu Srbije, nego Kosova", poručila je u večerašnjem Pressingu bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

BiH je danas dobila “zeleno svjetlo” za pristup aktivaciji MAP-a za članstvo u NATO-u.

Ko bi prije pet godina rekao da će svijet izgledati ovako kako izgleda. Taj MAP je jedan dugotrajni put i može se ponavljati više puta. Mislim da je Makedonija rekorder u broju ponavljanja MAP-a, ali negdje morate početi. Ko zna šta će biti za tri ili pet godina“, istakla je Pusić.

Da li će Rusija promijeniti svoju politiku?

Neće Rusija odustati od svojih interesa, ali odnosu u svijetu se mijenjaju. Do prije pet godina je svaki NATO sastanak kao redovnu tačku dnevnog reda imao tzv. NATO – Russia Counciling i na tim sastancima je uredno sjedio ministar Lavrov, kao redovni dio svakog NATO sastanka. To danas je nestalo, vjerovatno je tim ljudima koji sjede na tim sastancima to nezamislivo. Mijenjaju se odnosi. Ako se poprave i promjene odnosi Rusije sa okolinom, tako će se i mijenjati potezi Rusije“, dodala je.

Kada je riječ o odnosima Kosova i Srbije, Pusić je istakla da je priznavanje Kosova u ovom trenutku više u interesu Srbije.

Priznavanje Kosova je u ovom trenutku više u interesu Srbije, nego Kosova. Kao rezultat politike Miloševića i NATO bombardiranje Srbije je kraj te politike. To bombardiranje je došlo nakon što je politika Miloševića počela sa terorom rudara na Kosovu, pa rat u Sloveniji, pa u Hrvatskoj i BiH. Na kraju je doveo do toga je pola stanovništva Kosova bježalo preko Šar planine u Makedoniju. Danas mislim da je interes svih u regiji da Kosovo postane funkcionalna država. Bila sam nedavno tamo, moj dojam je bio da je društvo naprednije od države. Otišlo je dalje, bolje funkcionira nego država. Ne vidim kako bi moglo biti u interesu Srbije da u ovom trenutku si priključi 2 miliona Albanaca koji su negativno orijentirani prema njima“, kazala je i dodala:

“Dvije stvari su opasne: Zveckati oružjem i prekrajati granice”.

Da li će, i kada, prestati negiranje genocida u Srebrenici?

Ne znam, ne mogu reći da li će EU uspjeti nagovoriti nekoga da to ne radi, ali je to pitanje Srbije same. Na falsifikatima povijesti se ne može živjeti. Nijedna zemlja u regiji ne može živjeti na povijesnim falsifikatima. To je ogromna tragedija koja je rezultat zločinačke politike, ta je politika mrtva i od nje se svako može distancirati“, poručila je.

Da li će se Hrvatska i Srbija distancirati od miješanja u unutrašnje probleme u BiH?

Distancirati se neće, ja bih bila protiv toga, kao što se ni BiH neće distancirati od svojih susjeda jer mi jedni od drugih ovisimo. Ako radimo za korist, biće nam svima bolje. Kao što nama ne bi bilo drago da se neko nama petlja u unutrašnje odnose, ali bi trebali primjenjivati princip “Ne čini nekome što ne želiš da neko čini tebi”“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram i UŽIVO na ovom linku.