I HNS reagovao na pismo bivših visokih predstavnika

Vijesti 08. dec 201817:26 > 17:28
N1

Hrvatski narodni sabor (HNS) ocijenio je danas da je pismo koje su trojica bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini uputila institucijama Evropske unije "neprimjerena lobistička akcija kojom se pokušava umanjiti stvarna snaga i uloga Hrvatske kao potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma".

HNS je odbacio način djelovanja, kao i sadržaj poruka koje su trojica bivših visokih predstavnika Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Schwarz-Schilling uputili visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federici Mogherini i Sekretarijatu Savjeta za spoljne poslove EU.

VEZANa VIJEST

“Krajnje je neprihvatljivo optuživati Hrvatsku za miješanje u unutarnje stvari BiH, zato što su službeni Zagreb, ali i mnogi drugi politički subjekti u Hrvatskoj, ocijenili izbor Željka Komšića /za hrvatskog člana Predsjedništva BiH/ kao nelegitiman”, navodi se u saopštenju.

Iz HNS-a ističu da su Ashdown, Bildt i Schwarz-Schilling imali mandat i priliku da pomognu da u BiH odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma budu pravilno implementirane.

“Naprotiv, neki od njih su nametali odluke i zakone za koje je Ustavni sud BiH utvrdio da nisu u skladu sa Ustavom BiH i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima, kao što je bio slučaj sa Statutom za grad Mostar koji je nametnuo Ashdown”, navodi se u saopštenju.

Iz HNS-a navode da je polemisanje bivših visokih predastavnika u vezi sa tumačenjem dijelova odluke Ustavnog suda u predmetu Ljubić “narativom i kvazi argumentacijom istovjetno sa izjavama pojedinaca i grupa iz sfere sarajevskog velikobošnjačkog političkog programa”.

“Još jednom naglašavamo da Željko Komšić nije legitimni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH i da njegov izbor predstavlja grubo kršenje Dejtonskog sporazuma, naročito imajući u vidu njegovo negiranje konstitutivnosti kao temeljnog ustavnog načela na kojem je ustrojena BiH”, navode iz HNS-a.

Iz HNS-a ističu da je izbor Komšića “ne samo čin grubog kršenja hrvatskih ustavnih i konstitutivnih prava, nego i rušenje temelja BiH”.

“Optuživanje Hrvatske od trojice bivših visokih predstavnika smatramo neprimjerenom lobističkom akcijom kojom se pokušava umanjiti stvarna snaga i uloga koju Hrvatska ima kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ustav Hrvatske i Dejtonski sporazum obavezuju vlasti u Hrvatskoj na odgovornost i zaštitu pozicije hrvatskog naroda u BiH”, navodi se u saopštenju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook |Instagrami UŽIVO na ovom linku.