BiH ponovo u fokusu Evropske unije

Vijesti 10. dec 201818:22 > 18:24
N1

BiH ponovo je bila tema u Briselu. Ministri vanjskih poslova članica EU zaključili su da u našoj zemlji što prije treba formirati vlast i raditi na reformskim zakonima. Reforme da, ali prioritetno reforma izbornog zakona - poruka je hrvatske šefice diplomatije Marije Pejčinović-Burić. Visoka predstavnica EU ističe da je svjesna da to predstavlja diplomatski poduhvat, te napominje da je potrebno pronaći balans između strukture naše zemlje i standarda EU.

Iz Brisela stiže jasna poruka našim liderima šta trebaju da budu prioriteti nakon formiranja vlasti.

“Poslije izbora, naravno, da postoje poteškoće. Bosna je dosta specifično organizovana zemlja, ali sam uvjerena da lideri u toj zemlji i narod mogu da krenu naprijed po pitanju reformi, na jedinstven način. Balans između potrebe za pomirenjem između jedinstvene strukutre te zemlje i standarda EU. Pošto se formiraju vlade i opet se Reformska agenda vrati nam kolosjek, ja se nadam i uvjerena sam da se to može riješiti na jedan kooperativan način”, kazala je Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije.

Hrvatska šefica diplomatije Pejčinović-Burić i dalje smatra da je reforma izbornog zakona najvažniji prioritet.

“Niko nije pominjao pismo bivših visokih predstavnika, ja sam se na njega referirala odbacujući ga i smatrajući ga zaista neprimjerenim prema Hrvatskoj, ali i da se miješa u rad institucija Evropske unije, pa i Vijeća za vanjske poslove, jer je pismo instruktivno šta bi vijeće kao tijelo suverenih država trebalo raspravljati i odlučivati, ali i u neke odluke Evropske komisije. Očigledno je da pismo nije imalo efekt koji je željelo”,  kaže hrvatska šefica diplomatije Marija Pejčinović Burić.

Jedan od bivših visokih predstavnika Miroslav Lajčak poručuje kako misli da pismo koje su poslale njegove kolege nije najbolji način komunikacije. Lajčak ima i stav o izboru Komšića.

“Ja se slažem on je izabran u skladu sa slovom dejtonskog Ustava, ali nije u skladu sa duhom dejtonskog Ustava, jer je činjenica da nije izabran glasovima nehrvatskog stanovništva u Bosni i Hercegovini i kao rezultat Hrvati u Bosni i Hercegovini ne osjećaju da imaju svog Predsjednika ili svog člana Predsjedništva i to je činjenica”, naveo je bivši visoki predstavnik u BiH i sadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske Miroslav Lajčak.

Dobar poznavalac briselskih prilika novirnar Elvir Bucalo, misli da ovakva politika Hrvatske ne može imati teške posljedice na najvišem nivou.

“Ali bi moglo biti problema kada je u pitanju Evropski parlament, pogotovo u najbrojnijoj narodnjačkoj grupi koju sačinjavaju i zastupnici iz Hrvatske. Gospodin Preda je već tokom ove rasprave oko ove Rezolucije o Bosni i Hercegovini koja je sad negdje na čekanju izrazio svoje duboko neslaganje sa hrvatskim stavom, a mnogi su izrazili nerazumijevanje za hrvatski stav”, kaže novinar Elvir Bucalo.

Šefovi država i Vlada krajem ove sedmice će se sastati u Briselu na posljednjem ovogodišnjem samitu, ali još uvijek nije poznato da li će na njega uključiti pitanje Balkana i proširenja na Zapadni Balkan iako je to ranije bila praksa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|InstagramUŽIVO na ovom linku.