Dodik o detaljima sjednice: Brzo i efikasno

Vijesti 12. dec 201815:19 > 15:25
N1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je danas saopćio detalje prve redovne sjednice novoizabranog Predsjedništva BiH.

Prije sjednice održane su konsultacije o tačkama dnevnog reda pa smo omogućili da idemo brzo kroz dnevni red. Usvojili smo zajedničku izjavu Predsjedništva vezano za EU integracije, s potrebom da se EU integracije ubrzaju. Savjet ministara da što prije riješi dodatna pitanja vezana za Upitnik“, kazao je Dodik.

Razgovarali smo i o pitanjima migranata, u BiH je ušlo oko 23.000 migranata i u tom pogledu značajan broj njih je prošao kroz BiH, oko 4.000 smješteno na različite lokacije. Pitanej migracija je jedno teško pitanje za cijeli region, samim tim za BiH. Zaključili smo da se migrantima ne izdaje pravo azila, tako da na taj način spriječimo bilo kakve unutrašnje probleme u BiH. Razgovarali smo i o sporazumu o energetskoj efikasnoti koji BiH treba da potpiše sa institucijama i bankama tako da se postojeći objekti mogu modernizovati. Razgovarali smo i o imenovanjima i vezano za razrješenje jednog broja ambasadora. Dogovorili da za sljedeću sjednicu pripremimo informacije o tome i imenovanje jednog dijela onih koji budu razriješeni“, dodao je.

Dodik je kazao da je sjednica bila brza i efikasna.

Sjednica je bila brza i efikasna. Pozvat ćemo predjsednike Srbije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore u posjetu BiH. Dogovorili smo da odbijemo pomilovanje za traženo lice koje je sudjelovalo u nekom terorističkom aktu. Dogovorili smo da se prihvati pokroviteljstvo Predsjedništva za Sarajevo Business Forum“.

Na pitanje reportera N1 Borisa Breze o jučerašnjim najavama kada je riječ o zastavi u Predsjedništvu BiH, kazao je:

Tako je i bilo. Mi ćemo, ja sam predlagao i zaključak o izmjeni poslovnika o radu Predsjedništva. Pokrenut ćemo pitanje u PS, izmjenu zakona. Smatrao sam da je neophodno da riješimo na ovaj način. Hvala i ostalim članovima Predsjedništva koji su pristali na dogovor u vezi dekoracije.“, kazao je Dodik.

EU integracije?

“RS ima svoje vidljivo mjesto u EU integracijama. EK je za svoje potrebe vršila istraživanje vezano za ovlaštenja različitih nivoa vlasti. U FBiH je to manje jer postoje i kantoni, a nekih 11 posto spada na zajedničke institucije”, dodao je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.