Potpisan sporazum o zajedničkoj radio vezi 10 policijskih agencija u BiH

Vijesti 13. dec 201815:23 > 15:28
N1

Potpisan je dokument o uspostavi zajedničke radio veze između deset policijskih agencija u BiH, među kojima su SIPA, GP BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i šest kantona.

Iako su ranije dali saglasnost, današnjem potpisivanju nisu prisustvovali predstavnici MUP-a HNK, Posavnskog kantona, Kantona 10 i Zapadno-hercegovačkog.

Dokument nije potpisao ni MUP Brčko distrikta iako su ranije učestvovali u razgovorima, a iz MUP-a RS su u samom startu odbacili ovu mogućnost saradnje.

Oni su ranije dali saglasnost i mi ćemo njima ovaj sporazum dostaviti“, rekao je Dragan Mitrović iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Iz MUP-a HNK kažu da dokument treba uskladiti sa važećim propisima.

Rukovodni menadžment Uprave policije MUP HNŽ/K je mišljenja da sporazum u nekim segmentima nije u potpunosti dorečen, tako da ga treba doraditi i prilagoditi važećim propisima, trenutno nije prihvatljiv“, kazao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da policija RS neće potpisati sporazum o korištenju sistema radio-veze između policijskih agencija u BiH.

Policija Republike Srpske neće potpisati ovaj sporazum. Mi imamo svoj sistem radio komunikacije koji pokriva cijelu Republiku Srpsku na kojoj imamo operativnu i stvarnu nadležnost”, istakao je Ćulum.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.