Hajrić za N1: Ružan odnos Ministarstva vanjskih poslova prema uposlenicima

Vijesti 13. dec 201817:09 > 17:23
N1

Mirza Hajrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji, za N1 je govorio o memorandumu koji je Predsjedništvo BiH jučer (12. decembra 2018.) stavilo van snage, te pojasnio o kakvom se memorandumu radi.

Hajrić tvrdi da se ne radi o privilegijama i benefitima članova porodica uposlenika u Ambasadi BiH u Australiji, nego o legalnom pravu na rad.

“Činimo dobro našim ljudima, uposlenicima Ambasade. Ni na kakav način ne štetimo BiH”, istakao je.

Pojasnio je da Ambasada ima četiri uposlenika zajedno sa njim, te da su plate diplomata i tehničkog osoblja male.

“Ne govorim o mojoj plati, nego o šestero djece koje ostala tri uposlenika Ambasade školuju. Nisu male, ali su nepravedno izračunate, čudnim koeficijentom za Australiju. Australija je među 15 najbogatijih zemalja, a plate u ambasadama u Zagrebu i Beogradu su veće”, kazao je.

Hajrić navodi da su mnoge zemlje, uključujući i zemlje regije, memorandumom riješile pravo na rad članova porodica uposlenika ambasada, a da samo Ministarstvo vanjskih poslova BiH insistira na sporazumu.

“Tekst je isti, razlika je da procedura za sporazum traje četiri godine, a memorandumom stičete pravo na rad odmah nakon što se potpiše”, pojasnio je.

Tvrdi da Ministarstvo vanjskih poslova nije poslalo zahtjev Predsjedništvu BiH da odobri memorandum, nego insistira da se riješi sporazumom.

“To je ružan odnos prema svojim uposlenicima. Ne možete poslati čovjeka na drugi kraj svijeta, a ne brinuti za njegove interese”, istakao je ambasador.

Upitan da prokomentariše najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o smjeni ambasadora, Hajrić je kazao da Predsjedništvo ima eksluzivno pravo da postavlja i smjenjuje ambasadore.

“Ima ambasadora raznih nivoa kvaliteta. Nije uobičajeno da se svi promijene, ali ima i takvih slučajeva”, kazao je.

Podsjećamo, nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je zajedno s druga dva člana kolektivnog šefa države odbio i stavio van snage memorandum koji je neovlašteno potpisao ambasador BiH u Australiji kako bi omogućio određene benefite za članove svoje porodice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.