Dani Jurislava Korenića: Osam dana bogatstva glumačkog umijeća

Vijesti 15. dec 201822:00 > 22:04
N1

Dodjelom nagrada sinoć je završen 3. Teatarski festival "Dani Jurislava Korenića" u Kamernom teatru 55 u Sarajevu. Proteklih osam dana publika je imala priliku pogledati osam predstava teatara iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Ove godine festival je bio posebno bogat, i žanrovski kako kažu kritičari izmješan. Bogastvo glumačkog umijeća na sceni pokazali su glumci iz regiona i sarajevsku publiku ostavili bez daha.

Predstava “Gnijezdo” HNK Mostar proglašena je najboljom predstavom. Govori o nesređenim odnosima tri sestre i tri brata, koji na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu – šta učiniti sa porodičnom kućom.

“Nikada ovoliko kvalitetnih predstava, nikada teži posao za žiri. Čestitam svim laureatima. Drago mi je da je HNK Mostar dobio nagradu za najbolju predstavu, zaista jedna potresna predstava, jedna psihološka drama koja nas je sve ostavila onako paf”, rekao je Emir Hadžihafizbegović – direktor Kamernog teatra 55.

Inače, pobjednička predstava naći će se na repertoaru Kamernog teatra već krajem januara naredne godine. Publika je u 8 dana imala priliku vidjeti osam predstava iz Sarajeva, Tuzle, Mostara, Banja Luke, Sombora, Zagreba, Cetinja i Nove Gorice.

“Nismo imali ni jednu jedinu predstavu koju bi se žanrovski moglo precizno odrediti, kao komediju, kao tragediju, kao melodramu… Sve su predstave u skladu sa epohom u kojoj živimo, žanrovski mješane, nečiste”, kazao je predsjednik žirija Dževad Karahasan.

Nagradu za najbolji tekst ali i režiju dobilo je Kraljevsko pozorište Zetski dom iz Cetinja. Ovaj komad ne bavi se temom rata, već onim što ostane u ljudima nakon njega.

“Ono što jeste činjenica jeste da smo svi te noći, govorim sa naše strane, ekipa a onda i publika, pa i žiri, osjetili da se desila magija pozorišta, a to je da ono što su scena i gledalište, funkcionišu kao jedno i komuniciraju kao jedno”, poruka je režisera i scenografa Mirka Radonje.

Nagrade Žan Marolt za najboljeg glumca i glumicu, pripale su Draganu Jovičiću i Gordani Boban, glumcima Kamernog teatra, za uloge u predstavi “Tri sestre”.

“Najiskrenije, ja nikada ništa ne očekujem, ali zaista potpuno iskreno ovo kažem. Volim svoj posao, volim da igram. Kad su ovakve prilike, kad su festivali, ja kao glumica, možda dam mrvicu neke magije dodatno jer je to posebno neko uzbuđenje”, kazala je Gordana Boban – glumica.

Nakon dodjele nagrada, na sceni Kamernog teatra, premijerno je izvedena beogradska predstava “Dogodine, kao i uvek” u režiji Dejana Jankovića, u kojoj igraju Mina Lazarević i Milan Lane Gutović. Prema riječima Emira Hadžihafizbegovića u januaru već kreću sa pripremama za četvrto izdanje festivala “Dani Jurislava Korenića”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram.