Cijena struje ostaje ista

N1

Dobra vijest stigla je od Regulatorne komisije za energiju u FBiH. Neće biti povećanja cijena električne energije za kupce Elektroprivrede BiH. FERK nije dao saglasnost da kupcima s priključnom snagom većom od 23 kilovata, cijena struje bude povećana za skoro 11 posto. Ni ostala zatražena poskupljenja nisu prihvaćena.

U novembru ove godine Elektorprivreda BiH podnijela je FERK-u prijedlog cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge, prema kojem bi došlo do povećanja cijene električne energije za privredu u rasponu od 5,5 do 10,7 posto, dok bi cijena električne energije za kućanstva ostala ista. Tim prijedlogom na udaru su se našli industrijski, komercijalni kupci, odnosno kupci koji se bave bilo kakvim poslovnim aktivnostima, a imaju priključak na niskom naponu. Međutim, odlukom FERK-a drastičnog povećanja struje neće biti.

“Činjenica je da kod ovog javnog opskrbljivača postoje izražena vrlo velika unakrsna subvencioniranja između kategorije kućanstva i 3. i 4. grupe u ostaloj potrošnji s jedne strane i s druge, 1.,2. i 5. tarifne grupe iz kategorije ostala potrošnja. To znači da kupci iz kategorije potrošnje kućanstva i kupci iz 3., odnosno 4. tarifne grupe imaju cijenu električne energije znatno nižu nego što je cijena električne energije 1., 2. i 5. tarifne grupe, iako bi te cijene trebale biti približno jednake”, poručuje Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a.

Javni opskrbljivač mora voditi računa o postupnom ukidanju unakrsnog subvencioniranja između kategorija i grupa potrošnje te izbjegavati nagle cjenovne promjene za kupce u okviru univerzalne usluge, pojašnjavaju iz FERK-a.

“Radi se o socijalnoj politici, koja je nažalost neprincipijelno na teret javnog preduzeća, odnosno snabdjevača ili još gore na teret nekih kategorija potrošača. Mi imamo elemenata da to unakrsno snabdjevanje smanjimo, ali imamo i nešto puno važnije, a to je zakonska obaveza da onemogućimo svaku vrstu diskriminacije”, ističe Mile Srdanović, član FERK-a.

A prijedlog javnog opskrbljivača nije išao u smjeru smanjivanja unakrsnog subvencioniranja, nego je njime, kako tvrde, ono povećano za otprilike 7,8 miliona maraka.

“Uzimajući u obzir ovaj prijedlog možete vidjeti da je cijena električne enrgije za univerzalnu uslugu 71 KM po Mw/h što je znatno niže od tržišne cijene, a s druge strane i od cijene proizvodnje. Što ne znači da će u dogledno vrijeme zbog ukidanja unakrsnog subvencioniranja i svega ostalog možda doći do povećanja cijene električne energije za domaćinstvo”, kaže Jasmin Bešo, član FERK-a.

Budući da prijedlog nije dobio saglasnost, članovi FERK-a donijeli su odluku da cijene električne enrgije ostaju nepromijenjene za sve kategorije i grupe potrošnje. Ova odluka , međutim, ne odnosi se na sve kupce iz ostale potrošnje, jer ima onih koji su izašli na tržište i opskrbljuju se po tržišnim uslovima i za takve kupce FERK nema ingerencije utvrđivanja cijena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.