Pećina Vjetrenica ostavlja bez daha (FOTO)

Vijesti 24. dec 201812:24 > 12:30
Dženad Džino

Najveća i najpoznatija pećina u Bosni i Hercegovini Vjetrenica svojim magičnim tunelima i dvoranama zadivljuje svoje posjetitelje koji dolaze sa svih strana svijeta. Zaštićeni je spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine. U ovu magičnu pećinu zavirite kroz fotografije bh. fotografa Dženada Džine.

Smještena je 300 metara istočno od Zavale, na zapadnom rubu Popova polja, u općini Ravno, te je 12 kilometara udaljena od mjesta Slano na obali Jadranskog mora (Republika Hrvatska), odnosno 80 kilometara od Mostara.

Speleološke posebnosti ove jedinstvene pećine su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet sa brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti. Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1952. godine. Vjetrenica je 1965. godine svrstana u kategoriju specijalnih geoloških rezervata, a 2004. kandidirana za preliminarnu listu svjetske baštine UNESO-a na kojoj se nalazi već sedam godina.

Dženad Džino
Dženad Džino
Dženad Džino
Dženad Džino

Ukupna dužina kanala u Vjetrenici iznosi 7.013,90 metara. Uređena je i elektrificirana 1964. godine u dužini 1.050 metara sa stazom uređenom 1.300 metara. No, u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini je znatno devastirana.

Prvih 150 metara pećina je niska, a potom se razvija u širok i prostran kanal, koji od prostrane dvorane daljih 600 metara koljenasto slijedi glavni smjer od sjeverozapada prema jugoistoku, a zatim ide na jug do kraja skrivenog glavnog kanala.

Pećina ima na turističkoj stazi otvorenoj za posjetioce u dužini od 600 metara, pet dvorana i četiri kalcitna jezera sa nepropusnim slojevima nakupine vode.

Rogljasta dvorana promjera je preko 20 metara i šira je nego duža. Ona bočno vodi u Prostranu dvoranu i raskrsnicu dugu preko 100 metara, a široku između 10 i 15 metara. Prva dvorana dugačka je 40, a široka 10 – 15 metara: završava vratima – okruglastim prolazom promjera oko 2,5 metara nastalim erozijom.

Ipak, najzanimljivija je Zlatna dvorana koja spada u jedan od najljepših dijelova Vjetrenice i predstavlja njen simbol. Duga je 45 metara, a lijevu stranu joj čine dvorane koje prekriva žuti saljev zbog čega je i dobila ime Zlatna dvorana. Pod joj je ukrašen sigastim kamenicama što je čini jedinstvenom.

Kolorit boja koji nastaje ostavlja posjetioca zadivljenim.

Rad fotografa Dženada Džine možete pratiti na njegovoj zvaničnoj stranici na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.