Brane Milošević na slobodi, advokat tvrdi: Maltretiran je i pretučen

Vijesti 28. dec 201813:19 > 13:23
N1

Brane Milošević, za kojeg MUP RS navodi da je napao policajca tokom protesta "Pravda za Davida" u Banjaluci - pušten je na slobodu. Medijima je potvrdio da je uhapšen 26. decembra, ali da za vrijeme boravka u pritvoru nije priznao da je udarao policajca noć prije.

Tužilaštvo je nakon saslušanja odredilo da nema posebnih razloga za određivanje pritovora.

Dragan Tolimir, njegov advokat je kazao da je maltretiran u pritvoru.

“Maltretiran je od trenutka kada je doveden u Policijsku upravu. Između ostalog, maltretirala su ga i dva inspektora koja su ga privela prije nego što su ga dovela u pritvorsku jedinicu. Nakon toga je pretučen, ulazilo je najmanje 10 uniformisanih lica. Sve je to posmatrao policajac na portirnici. Dakle, može se zaključiti da je bio životno ugrožen”, rekao je Tolimir.

On je kazao da je jedna osoba izjavila da će ga premlaćivati nakon što bude pušten na slobodu.

“Radi se o ozbiljnoj prijetnji. Ja ću danas podnijeti krivičnu prijavu, pokrenut ću i druge postupke. Zatražit ću i snimke kamera. U ćelijama i na hodniku moraju postojati kamere i da mora postojati na portirici”, rekao je advokat Tolimir medijima u Banjaluci.

N1

“Ovo je samo jedan od slučajeva. Ima još 6-7 identičnih slučajeva. Ovo je brutalnost i teror. Lica koja su lišena slobode ne smiju se zlostavljati. Moj branjenik nakon što se odmori pripremit će zajedno sa mnom neke tužbe, zajedno ćemo ući u postupke protiv MUP-a RS, lica koja su učestvovala. Nadam se da će dobiti pravdu”, kazao je.

Advokat je prenio i izjavu Miloševića, koji mu je kazao: “Ako sam do sad i malo sumnjao da možda David nije ubijen, sada ne sumnjam ni malo”.

“Advokat vam je rekao, lišen sam slobode 26. u 17:30, u 18:00 mi je određeno lišavanje slobode. U kancelariji je bilo maltretiranje, poslije su me sproveli u pritvorsku jedinicu u koju je neprekidno neko ulazio sa prijetnjama da će me mlatiti. Ušao je jedan koji je to i uradio”, rekao je Milošević.

“Sad nemam dilemu da je David ubijen. Vidio sam kako policija radi, kako je nas u roku od 24 časa sve nas pohvatala. Da su tako radili kada je nestao David – on bi bio živ. Da je policija u to upetljanja, 100 posto je upetljana”.

N1

Poručio je da Davoru Dragičeviću i pokretu “Pravda za Davida” treba što žešće pomoći.

“Ovakav MUP, ovakvi službenici su se odmetnuli od naroda. Oni su u funkciji tajkuna, kriminalaca, štite njih i njihovu djecu i imovinu”, kazao je.

Istakao je da je priveden prvi put u životu i da je shvatio svu torturu.

“Pravila i zakoni za njih ne vrijede”, kazao je. Pribavio je svu medicinsku dokumentaciju, i ponovio je da će pokrenuti proces protiv pojedinaca koji su ga maltretirali.

“Nisam ništa priznao. Bio sam životno ugrožen”, rekao je.

“Ja sam branio onog dječaka. Oni su primjenjivali silu. Mi koji branimo nekoga – mi smo pod sankcijama. A kada policajac udari ženu nogom – da li je procesuiran, da li su ga hapsili?”, kazao je na pitanja novinara da li je udario policajca pomenute noći.

Za kraj je istakao da planira još jače podržavati Davora Dragičevića.

Oglasilo se i Tužilaštvo

Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 27. 12. 2018. godine nakon obavljene kriminalističke obrade, od strane PU Banja Luka, dostavljen je izvještaj protiv osumnjičenih lica Milošević Brane, rođen 1959.godine iz Banja Luke, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 306. stav 1. i krivično djelo Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 308. stav 2 KZRS i Šljivić Rade, rođen 1977. godine iz Banja Luke, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 308. stav 2. KZRS.

Osumnjičena lica su dana 25. 12. 2018.godine, oko 11,45 časova u Banja Luci na prostoru parka „Petar Kočić“ počinili navedena krivična djela na štetu policijskih službenika PS Banja Luka-Centar J.M. i P.S. .

Osumnjičena lica su sprovedena radi ispitivanja u Okružno javno tužilaštvo Banja Luka.

Postupajući tužilac donio je naredbu o sprovođenju istrage te je ispitao osumnjičena lica na okolnosti počinjenog krivičnog djela.

Nakon ispitivanja od strane postupajućeg tužioca, osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode, jer nisu ispunjeni posebni zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora predviđeni u članu 197. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Pomenutim izvještajem obuhvaćena su i lica : T.R., P.P., Z.B. svi iz Banja Luke, K.M. iz Gradiške i nn izvršioci.

Dalji tok istrage nastaviće se u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.