Prijatelji, kolege i rodbina oprostili se od Ive Gregurevića

Vijesti 08. jan 201916:25 > 16:26
Anadolija

Nekoliko hiljada ljudi, rodbine, kolege, komšija i prijatelja danas su se na groblju u Donjoj Mahali kod Orašja oprostili od glumca Ive Geregurevića i ispratili ga na vječni počinak.Kako su kazali Gregurevića će pamtiti ne samo kao dobrog glumca, već kao i dobrog čovjeka.

Ispred kuće gdje se Ivo Gregurević rodio prije 67 godina u selu Donja Mahala kod Orašja, prijatelji i školski drugovi danas su se prisjetili zajedničkih trenutaka

“Išli smo zajedno u školu. Bili smo čak i cimeri jedne godine. On je bio prvi, drugi, ja treći, četvrrti. Ali smo zajednno stanovali”, kazao je Vjekoslav Begović, školski drug.

“Super dečko bio, društven. Uvijek smo izlazili skupa. Mada je on bio mlađi godinu od nas, ali družio se i izlazio sa nama. Super dečko”, dodao je Zdenko Jakušek, školski drug.

Diplomirao je na akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Debitirao je u filmu Ne naginji se van, a poslije su se uloge nizale, poput onih u Naše malo misto, Život sa stricem, Kosac, Ćaća, Ne dao bog većeg zla, Šokica, Duga mračna noć, Kino Lika, Čaruga.

“Ja spadam u one koji su se zbog njega i njegovog rada uopće počeli baviti ovim poslom. Bio je u tom svom radu kreativan i inspirativan. Imao sam tu sreću i čast da postanemo i prijatelji”, kazao je Goran Navojec, glumac.

“On me upoznao sa Posavinom. Snimili smo i prvi film posavski Put lubenica na njegovu inicijativu. Moj drugi dom je Posavina. Moj najveći prijatelj je Ivo Gregurević, vjenčani kum. Danas imam tu čast da nosim križ na njegovom sprovodu”, ispričao je Branko Schmidt, redatelj.

“To je rijetka osoba. Nedostajat će nam svima. Bio je i jutro i svjetlo i sve što treba ljudima naših zanimanja”, kazao je Šima Jovanovec, muzičar.

Ovaj glumački velikan rekao je jednom da želi da ga ljudi pamte po njegovim ulogama jer nemaju po čemu drugom. Posavci misle da ipak imaju.

“Nikada se nije držao kao glumac, a ustvari, stalno je glumio. Među ljudima, prijateljima, komšijama, nikada nije naišao da nije pozdravio. To su njegove vrline”, kazao je Milan Mišić, komšija.

“Sve najbolje. Veliki čovjek, veliki kolega, raja, dobrica, pametan. To je naš De Niro, Clooney”, dodala je Katarina Pejičić, komšinica

“Veliki čovjek. Najviše je volio male ljude. Poštivao. Takve čovjeka je rijetko naći. Nikada nije pokazivao svoju visokost”, kazao je Ambro Vincetić, komšija

“Uvijek smo se poznavali, dolazio mi je i kući. Jako je dobar. Svi ćemo ga pamtiti dugo”, dodala je Ruža Vincentić, komšinica

Gregurević je iza sebe ostavio uloge u gotovo stotinu filmova, oko 20 TV serija i više od 30 pozorišnih predstava.

Gregurević je dobitnik i nekoliko prestižnih nagrada, a u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Iza njega ostaje bogati glumački opus, a posebno će biti zapamćen po seriji Odmori se, zaslužio si.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.