Udruženja: Procesuirati sve odgovorne za ratno stradanje građana Sarajeva

Vijesti 08. jan 201917:09 > 17:15
N1

Udruženje žrtava i svjedoka genocida te više drugih udruženja žrtava proteklog rata saopćili su da je na današnji dan donesena "Deklaracija o proglašenju tzv. Srpske republike u Bosni i Hercegovini" 9. januara 1992. godine i da je u tački VII navedeno da je "Sjedište organa Republike u Sarajevu". Deklaraciju je potpisao zločinac Momčilo Krajišnik, navela su također udruženja u saopćenju.

“Danas, nakon 27 godina, velikosrpski san o Sarajevu kao glavnom gradu tzv. Srpske republike Bosne i Hercegovine dobio je epilog u jednom drugom gradu – Den Hagu, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine, gdje su kao zločinci presuđeni glavni organizatori i realizatori navedene deklaracije. Šta su uradili zločinački umovi s gradom kojeg su planirali za glavni grad svoje fantomske države, najbolje govore haške presude.

Sud u Hagu je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat u opsadi Sarajeva, koji je potekao od političkog i vojnog rukovodstva Srba i prvenstveno za cilj imao širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja i da je taj plan uključivao počinjenje djela ubistva, mučenja, terorisanja i protivpravnih napada na civile, građane Sarajeva”, citat je iz saopćenja Udruženja žrtava i svjedoka genocida i više drugih udruženja ratnih žrtava.

Sud u Hagu je zaključio da su sarajevski civili bili meta namjernih napada. Civili su napadani dok su bili na sahranama, u kolima hitne pomoći, tramvajima, autobusima ili na biciklima. Napadani su dok su obrađivali baštu, kupovali na tržnici ili čistili gradske ulice. Djeca su bila meta napada dok su se igrala ili šetala ulicama. Napadi su uglavnom poduzimani danju i nisu bili odgovor ni na kakve vojne prijetnje. Napadači su u većini slučajeva mogli jasno vidjeti da su se njihove žrtve bavile svakodnevnim civilnim aktivnostima, ističe također Udruženje žrtava i svjedoka genocida.

Sud u Hagu je zaključio da je civilno stanovništvo Sarajeva bilo izloženo uslovima ekstremnog straha i nesigurnosti, koji su, uz nemogućnost napuštanja grada, za posljedicu imali “duboke i neizlječive duševne ožiljke na tom stanovništvu kao cjelini.”

U opkoljenom Sarajevu ubijeno je 1.601 dijete, svakog dana opsade po jedno. Ubijeno je oko 11.500 civila, svakog dana opsade po osam.

Skoro četiri godine oružane opsade glavnog grada evropske države ostaće zabilježeno u analima ljudske povijesti kao najveća sramota civiliziranog svijeta koji je bez imalo grižnje savjesti svakodnevno gledao krvavi pir u režiji Slobodana Miloševica, Karadžića i njihovih ubica, navodi se u saopćenju.

“Posebno nakon zatvaranja haškog suda, pred očima međunarodne i domaće zajednice dešava se druga civilizacijska sramota, nova, druga opsada Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine. Dešava se pravosudna opsada glavnog grada. Pravosuđe Bosne i Hercegovine nije istražilo niti jedan zločin, a onda shodno tome, u BiH ne postoji niti jedna optužnica za opsadu Sarajeva iako je haški sud presudio i Karadžica, Mladića, Galića, Dragomira Miloševića i optužio Slobodana Miloševića za zločine u Sarajevu i utvrdio zločinačke poduhvate da se grad Sarajevo i građani izbrišu sa lica zemlje.

Pravosudna okupacija Sarajeva štiti snajperiste, minobacačlije, topnike, štiti njihove komandante, štiti ubice nas i naše djece. Njih više od 20.000 hiljada, koji su nas držali u opsadi i svakodnevno ubijali, tu su među nama, zaštićeni. Želimo da vidimo lica monstruma koji su snajperima ubijali našu djecu, monstruma koji su svakodnevno povlačili okidače na artiljeriji, ali i one koji su svakodnevno naređivali ubistva i to prikrivali”, citat je iz saopćenja udruženja.

Udruženja traže ne samo da pravosuđe procesuira odgovorne, već i da “se prestane pravosudnom opsadom nametati narativ kojeg su ubice pokušale nametnuti u Hagu govoreći da smo mi krivi što smo živi i da nas niko nije ubijao nego smo mi čak okrivljeni kao uzroci njihovog zločina”.

Udruženja podsjećaju pravosuđe u BiH na zaključke haškog suda prema kojima su neodrživi i u suprotnosti s realnošću na terenu iskazi bivših vojnika i oficira Srpsko-Romanijskog korpusa koji su negirali praksu namjernog gađanja civila u Sarajevu iz snajpera.

Sudije su smatrale da su ”iskazi tih svjedoka služili njihovim interesima i da su bili neiskreni i lažni“ te da su “u oštroj suprotnosti s iskazima ljudi koji su živjeli ili radili u Sarajevu tokom opsade, kako lokalnih stanovnika, tako i međunarodnih posmatrača, kao i s dokazima o velikom broju civilnih žrtava u gradu, naročito među ženama, djecom i starijim licima“.

Pozivaju pravosuđe BiH, prije svega istražno-tužilačke organe od kantonalnog do državnog nivoa, da “hitno prekinu pravosudnu opsadu grada Sarajeva i drugu civilizacijsku sramotu koja se dešava gradu Sarajevu”.

Udruženja pozivaju na kažnjavanje svih koji su skoro četiri godine ubijali građane Sarajeva.

“Pozivamo ih takođe da prestanu prekrajati pravosnažno sudski utvrđene činjenice u haškom sudu. Takođe pozivamo i dio međunarodne zajednice koja boravi u BiH i koja se bavi pravosuđem u BiH da promijeni svoju politiku i da se u strategiji progona ratnih zločinaca formira poseban tim za Sarajevo imajući u vidu da EU izdvaja ogromna sredstva za istražno-tužilačke organe u BiH i da se hitno angažuju tužioci i istražitelji haškog suda koji su vodili procese protiv Galića, Dragomira, Miloševića i druge procese pred sudom u Hagu, u kojima se dokazivao zločin nad civilima grada Sarajeva”, naglašavaju u saopćenju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992- 1995, Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća te Udruženje civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao dan RS, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.