Arnaut za N1: Delegacija HDZ-a odlaskom u Banjaluku poslala poruku

Vijesti 14. jan 201917:33 > 17:41
N1

Kada je u pitanju kantonalni nivo, brojne stvari života građana ovise od budžeta, u neku ruku je neodgovorno ne podržati budžet, kazao je za N1 zastupnik SBB u PS BiH Damir Arnaut.

Reakcija na obilježavanje Dana RS?

Ne radi se o mom stavu, nego jasnoj odluci Ustavnog suda. Ovo me podsjeća na situaciju u Hrvatskoj, gdje je Ivan Pernar koji nije doktor kazao da vitamin C liječi svaku bolest, a nije kompetentan da priča o tome. Isto kao gospodin Grubeša, nije pravnik. Ne poznaje očito ili nije pročitao. Ja mislim da je veće pitanje zašto ga je HDZ predložio za ministra pravde i zašto ga je tadašnja parlamentarna većina izglasala kao ministra“, kazao je Arnaut.

Zakoni o praznicima u RS?

Čisti formalizam. Ustavni sud je poništio, tj. izbrisao spornu odredbu i odredba je potpuno izbrisana iz entitetskog zakona. Onda je Vlada RS na hitnoj sjednici izglasala tu odredbu. Ostaje činjenica da je taj praznik nesutavan iz razloga iz kojih je Ustavni sud i rekao“, dodao je.

Odlazak Dragana Čovića na obilježavanje Dana RS?

Bila je to puno šira delegacija; bio je i ministar pravde. Bila je to široka delegacija HDZ-a predvođena predsjednikom stranke i to nije slučajno. Htjeli su poslat poruku da HDZ podržava taj režim u Banjaluci i da za njih tu nema ništa sporno. Ne sjećam se kad je nešto u hrvatskoj javnosti ovoliko ujedinili poziciju i opoziciju. Sve udruge braniteljske ovdje u BiH su jasno osudile taj odlazak na proslavu tzv. Dana RS, neustavnog“, smatra Damir Arnaut.

U kakvim odnosima ostaje SBB sa Čovićem?

Mislim da smo mi jasno izrekli stav šta mi mislimo o tome, dao sam izjavu preko vikenda. Ta izjava je puno šira u kontekstu šta mi mislimo o devetom januaru. Imamo sjednicu Predstavničkog doma u četvrtak. Mi smo jednom nogom zagazili u fomiranje državne vlasti. Glasao sam protiv imenovanja Radmanovića, a gospođa Krišto je bila jedina pripadnica hrvatskog naroda“, poručio je Arnaut.

SBB, podržava vladu ili opoziciju?

Ne možete reći da mi podržavamo SDA, budžet smo podržali. Pogledajte koliko je bitno za svaki nivo vlasti da ima budžet osim za državni koji jedini ima privremeno finansiranje, to je sigurnosna kopča stavljena u Dejton. Kada je u pitanju kantonalni nivo, brojne stvari života građana ovise od budžeta, u neku ruku je neodgovorno ne podržati budžet“, kazao je Arnaut.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.