Špirić: Erdogan ne može mijenjati Dayton

Vijesti 17. jan 201914:21 > 14:27
N1

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da nikome nije poznato šta je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio u amanet od Alije Izetbegovića, ali siguran je da nije opunomoćen da mijenja Dejtonski mirovni sporazum, Izborni zakon ili domaće zakonodavstvo.

VEZANE VIJESTI

“Najava revizije Dejtonskog sporazuma osjetljiva je i opasna tema, jer na svaku moguću njegovu promjenu – tri strane u BiH različito reaguju i njihova su očekivanja sasvim suprotna. Hrvati će očekivati treći entitet, Bošnjaci unitarizaciju, a Srbi način da biraju svoj put”, istakao je Špirić.

Navodeći da je Erdoganova najava revizije uopštena i paušalna, Špirić je naveo da je igranje s Dejtonskim sprazumom višestruko opasno posebno jer je ovaj ugovor “američko čedo” i sumnja da bi SAD olako učestvovale u ovom “čedomorstvu”.

“Zato je moje upozorenje da se temelji Dejtona koji nas još drže na okupu, ne potkopavaju ovakvim paušalim izjavama”, poručio je Špirić

Daytonski sporazum obavezno treba revidirati jer postalo je jasno da u dosadašnjem periodu nije uspio donijeti rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, poručio je jučer u Ankari predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović,.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.

.