7 na N1| Posjeta Putina Srbiji izazvala nove napetosti u regiji

Vijesti 19. jan 201921:11 > 21:37
N1

Tina Jelin-Dizdar vam u 7 na N1 donosi pregled vijesti koje su obilježile proteklih sedam dana. Jedna od najznačajnijih je ona posjeta Vladimira Putina, ruskog predsjednika, Srbiji. Posjeta je izazvala nove napetosti u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, a bila je pod lupom svjetske javnosti.

Iza nas je još jedna politički uzbudljiva sedmica obilježena nastojanjem da se formira vlast u Bosni i Hercegovini. Još nije poznato da li će Bosanskohercegovački blok koalirati sa Strankom demokratske akcije, Hrvatskom demokratskom zajednicom i Savezom nezavisnih socijaldemokrata. Odluku će donijeti 29. januara.

Posjeta Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatske predsjednice Turskoj gdje se susrela s njenim čelnikom, Recepom Tayyipom Erdoganom nije prošla neopaženo. Naprotiv. U fokusu razgovora između dva predsjednika je bilo stanje u Bosni i Hercegovini.

Kako nazvati nastavni predmet koji izučava jezik i književnost u sarajevskim školama – nova je, stara tema. Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo tvrdi da je konsenzus postignut zahvaljući pomoći struke. Predmet će biti nazvan Bosanski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost i Hrvatski jezik i književnost. Stranka demokratske akcije oštro reagovala na ovu odluku. 

U pregledu sedmice vam donosimo i priču u humanosti koja je prešla granice Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.