Ismir Jusko razriješen funkcije ministra u Vijeću ministara BiH

Vijesti 21. jan 201914:21 > 14:27
N1

Ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Ismir Jusko razriješen je ove funkcije.

Rješenje o razrješenju doneseno je zbog podnošenja ostavke na ovu funkciju, navedeno je Službenom listu Bosne i Hercegovine. Jusko je nakon formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo imenovan za ministra za boračka pitanja u Vladi KS.

Službeni list BiH

Ismir Jusko rođen je 18. 1971. godine rođen u njemačkom gradu Züttlingenu. Diplomirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je postao zaposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine u Specijalnoj jedinici policije, što je bio sve do 1996. godine.

Nakon toga, od decembra 1996. do marta 2007. godine bio je uposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, gdje je obavljao dužnost šefa tima za antiterorizam. Tokom tog vremena, proveo je pet mjeseci na edukacijama u SAD-u, u posebnim kampovima za antiterorizam, gdje je uspješno završio kurs za borbu protiv terorizma i rješavanje kriznih situacija.

Nakon provedenog vremena u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, Jusko je od 2007. godine počeo obavljati dužnost potpredsjednika uprave i direktor Poslovne jedinice kompanije Sector Security u Sarajevu, što je ostao sve do 2010. godine.

Od 2010. do januara 2013, te ponovo od septembra 2013. do novembra 2014. radio je u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine kao šef Kabineta direktora Agencije za policijsku podršku te kao savjetnik ministra sigurnosti BiH.

Od 24. novembra 2015. godine do 30. marta 2016. godine bio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Nakon toga je, 11. maja 2016. godine, imenovan za novog ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti sigurnosti i sporta.

Član je Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.