Susret Zvizdića u Davosu sa premijerima Makedonije i Slovenije

Vijesti 24. jan 201915:21 > 15:33
Vijeće ministara BiH

Ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu prisustvuje Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. On se na marginama Foruma sastao sa premijerima Makedonije i Slovenije - Zoranom Zaevom i Marjanom Šarecom, saopšteno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zvizdić jejedan od 3.500 učesnika među kojima je 65 šefova država i vlada, kao i 40 čelnika međunarodnih organizacija, istaknuto je.

Kako je navedeno u saopštenju, Zvzidić je prisustvovao neformalnom okupljanju svjetskih ekonomskih lidera ‘Vrhunac ili preokret za Evropu?’ na kojem se razgovaralo o potrebi jačanja Evropske unije i utvrđivanju vanjskopolitičkih prioriteta Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara je prisustvovao i obraćanju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonia Guterresa, koji je u svom obraćanju, između ostalog, istaknuo da će jedan od ciljeva ove organizacije biti poboljšanje kapaciteta država članica koje su manje razvijene i kojima treba podsticaj i pomoć kako bi mogli privući kvalitetnije investicije i kako bi mogli poboljšati svoj privredni razvoj.

Prisustvovao je panelu Novi poticaji za Evropu na kojem su panelisti bili premijeri Poljske, Nizozemske, Španije i evropske komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom, kao i obraćanju austrijskog saveznog kancelara Sebastiana Kurtza.

Na marginama Svjetskog ekonomskog foruma, predsjedavajući Zvizdić se susreo sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i čestitao mu na postignutom uspjehu u vezi sa promjenom imena njegove države. On je rekao da su građani Makedonije izabrali ispravan put koji ih vodi ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

Predsjedavajući Zvizdić se sastao sa Marjanom Šarecom, premijerom Slovenije i potvrdili su nastavak dobre saradnje dvije države.

Vijeće ministara BiH

Na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu je predviđeno održavanje oko 350 sesija, a učesnici foruma će, kako je najavljeno, govoriti o širokom spektru tema, od globalne ekonomije do klimatske krize, saopšteno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.