Odbijene žalbe: Sutkinja Miletić ostaje u pritvoru

Vijesti 13. mar 201516:16 > 16:19
Sudbih.gov.ba

Krivično vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovane žalbe Azre Miletić, Senada Šabića i Rame Brkića, kao i Tužilaštva BiH na rješenje kojim je osumnjičenima u ovom predmetu određen jednomjesečni pritvor.

Sud BiH odredio je 28. februara pritvor sutkinji tog suda Azri Miletić, te Rami Brkiću i Senadu Šabiću, osumnjičenim za uzimanje, odnosno davanje mita.

Nakon što je razmotrilo argumente navedene u žalbama, dostavljene odgovore na žalbe, te ispitalo pobijano rješenje u okviru žalbenih navoda Vijeće je, između ostalog, utvrdilo da je pobijanim rješenjem pravilno ocijenjeno da postoji dovoljno dokaza koji upućuju na osnovanu sumnju da su Miletićeva, Šabić i Brkić počinili krivičnopravne radnje za koje su osumnjičeni.

Krivično vijeće Suda BiH smatra da je dobro obrazloženo zašto je pritvor jedina mjera kojom se u ovom trenutku može postići svrha, odnosno neometano vođenje krivičnog postupka, saopćeno je iz Suda BiH.

Vijeće je prihvatilo iscrpno obrazloženje posebnog pritvorskog razloga te argumente na osnovu kojih je pojašnjeno zašto se drugim mjerama ne može postići svrha u ovoj fazi krivičnog postupka.

Sudiju Apelacionog odjeljenja Suda BiH Azru Miletić i osoba protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH Ramu Brkića i Senada Šabića 25. februara uhapsili su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Mediji su objavili da su uhapšeni neposredno nakon okončanja ročišta na kojem su u predmetu koji se pred sudijom Miletić vodi protiv Brkića i Šabića izrečene završne riječi.

Brkić je bivši komesar Policije Unsko-sanskog kantona i nakon prvostepenog postupka osuđen je na 11, a Šabić na 10 godina zatvora. Kazna im je izrečena zbog proizvodnje i trgovine drogom, zloupotrebe položaja i korupcije.