EUFOR u posjeti fabrici gdje se proizvodi oklopno vozilo "Despot"

Vijesti 25. jan 201914:59 > 15:04
EUFOR

Dana 23. januara komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer i tim Odjela zajedničkih vojnih poslova EUFOR-a iz baze Butmir obavili su inspekciju fabrike namjenske proizvodnje “TRB” (Tehnički remont Bratunac) u skladu sa izvršnim mandatom EUFOR-a.

Komandant EUFOR-a i njegov tim su se sastali sa generalnim direktorom ove kompanije Slavenkom Ristićem, sa kojim su razgovarali o istorijatu i glavnim poslovnim djelatnostima kompanije.

Tokom obilaska fabrike, komandant EUFOR-a je vidio kako se razvijaju novi proizvodi, kao npr. prototip vozila ”Despot”, kao i pogone za proizvodnju municije i malоg oružja.

EUFOR

Govoreći o inspekciji, komandant EUFOR-a je rekao:

Ovo je aktivnost koja se provodi rutinski i u skladu je sa izvršnim mandatom EUFOR-a; raduje me što ću ubuduće posjetiti više fabrika iz cijelog sektora namjenske industrije i razvijati saradnju sa ‘TRB’-om i drugim kompanijama namjenske industrije.

Vršenje inspekcija je redovna aktivnost koju EUFOR -a provodi u skladu sa izvršnim mandatom operacije “Althea”, koji proizilazi iz Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 2443 (2018.) (pružanje podrške vlastima Bosne i Hercegovine pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja), saopćeno je iz EUFOR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.