"Odbacivanje presuda međunarodnog suda predstavlja historijski presedan"

Vijesti 28. jan 201911:12 > 11:13
FENA/Mario Obrdalj

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini osudio je negiranje pravosnažnih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora. Kako je navedeno u saopštenju Saveza logoraša, negiranje zločina i odbacivanje pravosnažnih presuda predstavlja "uvredu za sve žrtve udruženog zločinačkog poduhvata, nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i pokušaj revidiranja historije".

“Kroz logore formirane od strane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, prošlo je najmanje 42.000 logoraša i činjenice utvrđene pred MKSJ se ne mogu tek tako ‘zanemariti’ ili ‘odbaciti'”, podsjetili su u Savezu logoraša, te dodali:

“Izricanjem drugostepene presude Prliću i drugima, one su postale historijske činjenice, kao i one ustanovljene u Ninrberškom procesu, koje je svaki zdrav razum bio u stanju prihvatiti i iz njih naučiti odgovarajuću lekciju. Odbacivanje presuda za udruženi zločinački poduhvat, donesenih pred jednim međunarodnim sudom, predstavlja historijski presedan veličanja i pozivanja na ponavljanje zločina”.

Deklaracija HNS-a pokazuje da određeni pripadnici jednog naroda ne samo da nisu u stanju da izraze empatiju prema žrtvama već nesavjesno djeluju kako bi narušili povjerenje prema narodima, zaključili su u Savezu logoraša u BiH.

“Javno glorificiranje udruženog zločinačkog poduhvata i nepriznavanja patnji i zločina počinjenih u ime stvaranja etnički čistog entiteta, potvrđuje nam samo da se razni oblici fašizma i dan danas itekako pojavljuju. Ovakav odnos prema zločinima i presudama međunarodnih sudova nije ništa drugo nego ohrabrivanje na činjenje novih zločina.

Povjerenje i budućnost mogu se graditi jedino na istini i odricanjem od politika koje su rezultirale formiranjem koncentracionih logora, progonima, mučenjima, masovim ubistvima i mnogim drugim zločinima”, stoji na kraju saopštenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.