Historičar Enver Imamović: I ovo će proći, a Bosne će biti

Vijesti 07. feb 201909:42 > 09:46
N1

Historičar Enver Imamović za N1 je kazao da uz sumorna politička dešavanja u svijetu, sveopću krizu moralnih vrijednosti, utrku za geopolitičku premoć i uticaj nad prirodnim resursima i profitom, čovjek uvijek mora biti optimista.

Kaže da historičari drugačije gledaju na dešavanja u zemlji i svijetu.

“Sve ono što je nekada bilo ponavlja se, samo u drugim vremenima. I ova neimaština i dezorjentacija, općenito teško stanje, ne samo kod nas nego i u svijetu, to je replika onoga što se dešavalo prije 100, 200, 300, prije hiljadu godina. I svaki put, s vremena na vrijeme, civlizacija dođe u jedno tako teško stanje, da bi se nakon toga opet smirilo i krenulo opet s novim životom, da bi opet nakon određenog vreena došao rat, epidemija i druge nesreće. To se sada nama dešava”, pojasnio je.

Tvrdi da smo mi sad u više teških situacija.

“Balkan je trusno područje samo po sebi iz geostrateških razlog. I uvijek najveći broj nesreća se dešavao u ovom dijelu svijeta. Postoje dva svjetska žarišta teških nesreća, to je Bliski istok i Balkan”, kazao je.

Imamović smatra da to nije slučajnost, jer je Bliski istok zona na razmeđi tri kontinenta, a Balkan je uz to.

“Sve migracije koje su se dešavale, unazad hiljada godina, nisu mimoišle balkanski poluotok”, naveo je.

Historičar podsjeća da su političari u antičkom dobu morali biti dobro školovani.

“Kad bi naši političari znali barem malo historije, vjerujte oni bi sasvim sad drugačije vladali. Kroz učenje prošlosti čovjek upoznaje šta treba činiti, a šta ne treba. Zbog toga oni ponavljaju greške, one koje su katastrofalne po one iz čije su sredine”, pojasnio je.

Imamović tvrdi da je za političaru u BiH bolja situacija što je gora u narodu.

“Zato što profitiraju, jer eksploatiraju upravo one najveće nesreće, a to je naimaština, beznađe, i oni na takav način sav svoj kapacitet, u negativnom smislu, koriste da narod zaglupe što više”, istakao je.

Smatra da perspektive ima.

“Naša je zemlja toliko bogata i ima ogroman privredni potencijal, samo da nije ove političke situacije, da nemamo ovakve političare, i da nemamo ovakvo političko okruženje koje nam ne ide u prilog, mi bi preko noći izrasli u jednu ekonomsku silu, kao što smo bili prije 50 godina”, kazao je.

Pojašnjava da političari rade suprotno, jer bi poboljšanjem situacije izgubili svoju moć.

“Umjesto da idu u korist naroda, oni rade suprotno i na taj način se održavaju na vlasti i svoj kapital. Ako bi se ovo riješilo, preko noć bi njih u zatvor otišlo”, naglasio je.

Kaže da sve ovo što se dešava su prolazne epizode.

“Ovo što se sada dešava, to je za historiju jedna sekunda. I ovo će proći, ovo će se sve zaboraviti, a Bosne će biti. Da vi znate kroz kakav pakao je Bosna prošla samo u srednjem vijeku”, naveo je.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.