Izraelci na čelu komisija o stradanju Srba u Srebrenici i Sarajevu

Vijesti 07. feb 201915:35 > 15:37
N1

Vlada Republike Srpske formirala je dvije odvojene komisije koje će istraživati zbivanja u Srebrenici i stradanja Srba u Sarajevu tijekom rata od 1992. do 1995. godine, potvrdio je u četvrtak entitetski ministar pravosuđa Anton Kasipović.

On je novinarima u Banjaluci nakon sjednice vlade kazao kako je donesena odluka da objema komisijama predsjedavaju povjesničari iz Izraela pri čemu bi na čelu one koja je zadužena za revidiranje sudski utvrđenih istina o genocidu nad Bošnjacima Srebrenice bio povjesničar Gideon Greif dok bi drugu zaduženu za Sarajevo vodio Raphael Israeli, profesor emeritus Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.

“Ove dvije komisije će se baviti stradanjima naroda u srebreničkoj regiji i u Sarajevu, svi u periodu ‘92-‘95. Ovo je vrlo delikatno i teško pitanje i želim kazati da ovo pitanje podrazumijeva pijetet prema svim žrtvama ali i (nastojanje) da se dođe do svih relevantnih podataka u vezi sa stravičnim stradanjima koja smo svi skupa imali u proteklom ratu”, izjavio je Kasipović.

Ministar pravosuđa RS utvrdio je kako je temeljni motiv uspostave ovakvih komisija “pomirenje sadašnjih i budućih generacija”.

Komisije su osnovane nakon što je parlament RS na poticaj Milorada Dodika koji je tada bio predsjednik tog entiteta u kolovozu 2018. godine poništio ranije izvješće vlade RS iz 2004. godine kojim je priznata odgovornost vojske i policije bosanskih Srba za genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

Tim je izvještajem potvrđena činjenica o nestanku odnosno ubojstvu više od sedam tisuća srebreničkih Bošnjaka koja je utvrđena i tijekom suđenja bivšim pripadnicima poličkog i vojnog vrha bosanskih Srba pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Dodik je pred zastupnicima u parlamentu RS u kolovozu prošle godine iznio tvrdnju da su u izvješću krivotvorene činjenice s ciljem da se RS proglasi genocidnom tvorevinom i kao takva ukine, a za sve je okrivio nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddyja Ashdowna.

NSRS je na Dodikovo inzistiranje odlučio da se povijest rata u Srebrenici ponovo istražuje kao i da se uspostavi komisija koja bi potvrdila tezu da je tijekom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine u tom gradu ubijeno više od tri i pol tisuće Srba i da su oni bili žrtve likvidacija koje su provodile zakonite vlasti Republike Bosne i Hercegovine.

Odluku parlamenta RS da potakne proces revizije povijesnih činjenica naišao je na oštre osude u BiH ali i u međunarodnoj zajednici.

Posebni predstavnik Ujedinjenih naroda za prevenciju genocida Adam Dieng tada je ocijenio kako takvi postupci vrijeđaju žrtve i podrivaju vladavinu prava.

“To je korak unatrag za Bosnu i Hercegovinu, podriva vladavinu prava, domaće i međunarodne napore koji teže postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih protiv pripadnika svih etničkih skupina tijekom rata 1992-1995. godine”, izjavio je Dieng odmah nakon što je parlament RS odbacio ranije izvješće entitetske vlade.

Posebnom izjavom reagirao je i američki State Department upozoravajući kako su pokušaji da se odbace ili dopune izvješća o Srebrenici dio širih napora da se “revidiraju činjenice iz prošlih ratova, niječe povijest i politizira tragedija”.

Vlastima i građanima bh. entiteta iz Washingtona su poručili kako bi im bilo bolje da prestanu slaviti ratne zločince i osude zlodjela koja su oni počinili.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.