"Slučaj Gačić pokazao da postoje određeni bezbjedonosni problemi u BiH"

Vijesti 13. feb 201918:04 > 19:24
N1

Slučaj višestrukog ubice Edina Gačića otkrio je niz problema i manjkavosti sistema u Bosni i Hercegovini. Gačić je prema potvrdi medicinske struke bio psihički bolesnik, uprkos tome pušten je na slobodu. Ti propusti otvorili su pitanje nepostojanja adekvatnih ustanova za smještaj bivših, ali i trenutnih zatvorenika, te niz drugih pitanja.

Slučaj Gačić otvorio je pitanje nadzora potencijalno opasnih osoba i psihičkih bolesnika, ali njegova prošlost otvorila je raspravu u vezi sa tim koliko država brine i nadzire osobe koje bi se mogle dovesti u vezu sa radikalnim pokretima u Bosni i Hercegovini. “Vijetnamski sindrom” je problem o kojem se ne govori, smatra struka.

“Edin Gačić je pokazao da postoje određeni bezbjedonosni problemi u Bosni i Hercegovini koji su potpuno zanemareni, a koji prilikom ovakvih nesretnih slučajeva dospiju u žižu javnosti i onda se o njima raspravlja, a dotada se godinama te stvari prenebregavaju”, kaže Predrag Ćeranić, dekana Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka.

Slučaj “Gačić” neće biti tačka na i niti će umanjiti problem koji postoji u Bosni i Hercegovini od početka rata, smatra urednik Slobodne Bosne Senad Avdić.

“Mislio sam da je nemoguće da su ti krakovi, tih spavača ili kako bi ih već nazvali, prekinuti, međutim svaki put i na isti način nas to iznenadi i to nas na neki način dočeka nespremnim, tako da kad je to u pitanju veoma je teško bilo šta prognozirati. Mi govorimo o ovim ljudima koji su ostali ovdje. Ali, ako samo pogledamo broj ljudi tog profila, radikalizirane omladine, koji su otišli na ratišta u Siriju i Irak to se mjeri stotinama. Nakon toga su doneseni zakoni, ali mi nakon toga nemamo nikakvu prevenciju protiv ove vrste radikalizma, dapače imamo neku vrstu ohrabrivanja”, zaključuje Avdić.

 Da razloga za zabrinutost, ali i oprez ima, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara koji kaže kako posebnu pažnju treba obratiti na “strane elemente”.

Da je sistem problem i neefikasna država čuje se često i iz međunarodnih krugova, a to je tema koja bi trebala biti važna i prema mišljenju aktuelnog ministra sigurnosti BiH.

“Nažalost, moram da kažem da ja lično mislim da u ovom zločinu i u svim njegovim zločinima veliki udio ima država zato što nisu uspostavljeni efikasni mehanizmi. Zbog te naše podjeljenosti i nedovoljne zajedničke funkcionalnosti takve osobe sa takvim mentalnim poremećajem i agresivnim ponašanjem uopšte mogu da se nađu na slobodi”, ističe Mektić.

Jedan od njegovih prethodnika kaže kako se nešto na temu problematičnih pojedinaca, ali i grupa radilo i ranije, ali da je neophodno da se akcija poduzme što prije.

“Kada su u pitanju pripadnici vojske, armije ili drugih radikalnih skupina u Bosni i Hercegovini mislim da bi svakako bilo dobro da od države Bosne i Hercegovine, da napravi kvalitetan program deradikalizacije svih tih grupa koje bi mogle ugroziti sigurnost u Bosni i Hercegovini”, poručuje Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH.

Struka je saglasna. Da bi Bosna i Hercegovina u budućnosti bila sigurna zemlja neophodno je da se svi potenijalno opasni i radikalni elementi stave pod kontrolu i da se o njihovom djelovanju radi bez prestanka, kako se ne bi dogodilo kao i u ovom slučaju – da se o uzrocima raspravlja kao o posljedicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.