Općina Centar novčano pomaže penzionerima u nabavci lijekova

Vijesti 14. feb 201913:46 > 13:51
ilustaracija

U nastojanjima da osobama treće životne dobi obezbijedi kvalitetniji život, Općina Centar predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, godinama u kontinuitetu izdvaja finansijska sredstva za pomoć ovoj populaciji, a posebno onima koji nisu u mogućnosti sa njihovim minimalnim penzijama nabaviti osnovne životne potrepštine, među kojima su svakako i lijekovi.

Imajući u vidu da od oko 12.000 penzionera sa područja središnje sarajevske općine, njih oko 6.000 ima minimalnu penziju od 348 maraka mjesečno, Općina Centar je u budžetu za 2019. godinu planirala 65.000 maraka penzionerima za subvencioniranje nabavke lijekova koji nisu na esencijalnoj listi.

S obzirom da budžet još uvijek nije usvojen, za pomenutu namjenu je prema Odluci o privremenom finansiranju potreba Općine Centar Sarajevo za period januar – mart 2019. godine izdvojeno 10.400 KM.

“Od početka godine ovu vrstu pomoći dobila su 24 penzionera. Novčana pomoć dodjeljuje se na osnovu zahtjeva, a u skladu sa Pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima sa područja općine Centar. Pravilnikom su utvrđeni kriteriji i način dodjele ove pomoći penzionerima za kupovinu lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi lijekova, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste ili konzilija i predračuna iz apoteke za određeni period u toku tekuće godine”, istakli su iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

Prema usvojenim izmjena pravilnika, pravo na ovu pomoć mogu ostvariti svi penzioneri koji imaju prebivalište na području Centra najmanje dvije godine ili imaju boravište po osnovu statusa raseljenih lica i izbjeglica u općini Centar. Tako penzioneri čije su penzije do 350 KM mogu dobiti jednokratnu pomoć za period do četiri mjeseca tretmana u maksimalnom iznosu do 300 KM, dok oni sa iznosom penzije do 700 KM mogu dobiti pomoć do 200 KM, a za period od tri mjeseca tretmana. Penzioneri sa penzijom do 1.000 maraka mogu dobiti pomoć u maksimalnom iznosu do 150 KM za period od dva mjeseca tretmana, a oni sa iznosom penzije preko 1.000 maraka novčanu pomoć do 100 KM za jedan mjesec tretmana.

Ovo pravo penzioneri mogu ostvariti jednom u toku kalendarske godine. Novčana pomoć za nabavku lijekova koji nisu na esencijalnoj listi dodjeljuje se na osnovu kriterija utvrđenih Pravilnikom, a na pismeni zahtjev koji se tokom cijele godine može podnijeti Službi za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.