Katanac, ključić i sarajevski most ljubavi

N1

Danas se obilježava Valentinovo ili Dan zaljubljenih. Porijeklo ovog praznika veže se za više legendi. Neki i dalje ne smatraju ovaj dan posebno bitnim, ali ima i onih koji ga rado proslavljaju.

Glavna mostarska šetnica je danas bila ispunjena mnogobrojnim šetačima i ponekim zaljubljenim parom. Pažljivo su bili pripremljeni buketi cvijeća – mali znaci pažnje i velike ljubavi.

Ljubav na svoj način već 60 godina proživljavaju Mira i Pero Arapović iz Sarajeva. Veseo duh i dobro zdravlje doprinose dugogodišnjoj sreći.

“Prvih godina inekako, bilo je ljubavi, uzeli smo se iz ljubavi, a bome kasnije je bilo svašta. Nekad bolje nekad gore, ali brak se održao”, podsjetila se Mira.

Mira ženama savjetuje toleranciju, a Pero mladim momcima da:

“Ne slušaju šta žene kažu, eto, hajde prvih dana inekako, a poslije, sjest će im na glavu”.

Da je Valentinovo, osjete i prodavači cvijeća. Ruže su uvijek najtraženije. A kupuju i stari i mladi, muškarci i žene.

“Ljubav je i prema djeci i prema roditeljima, drugu, komšiji, nema samo danas, sutra, ljubav je ta koja treba da veže, jer iz ljubavi se ne može ništa loše desiti”, smatra Teufida Kadić.

I Gospodska ulica u Banja Luci je dana bila u znaku ljubavi. Crvena srca u centru grada unijela su tračak romantike u vazduh, a mnogobrojni građani odlučili su da naprave selfie i na ovaj način ovjekovječe Valentinovo. U Sarajevu ulice bez posebne dekoracije.

“Valentinovo je svaki dan.

Šta će mi značiti, podijelim ljubav s prijateljima, inače.

Svaki dan, ja sam za svaki dan, ako ikako može”, riječi su Sarajlije s kojima smo razgovarali o današnjem prazniku.

Po uzoru na svjetske metropole Sarajevo ima svoj most ljubavi. Nerijetko na njemu osvane transparent, ili još poneki katančić – zaključan u ime ljubavi.

Mladi momci i djevojke, oni koji žele da se jedno drugom zakunu na vječnu ljubav dolaze na sarajevski ‘Ajfelov most’, uzimaju katančić, na kojem može, a i ne mora biti ispisano njihovo ime. Važno je da oni znaju da je njihov, i zaključavaju svoju ljubav na mostu. Običaj je da se katanac ostavi na mostu, a ključić u ime vječne ljubavi baci u obližnju rijeku.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.