Da li će 950 Banjalučana ostati bez usluga 'Mozaika prijateljstva'

Vijesti 14. feb 201918:42 > 19:55
N1

Vijest da bi se mogla zatvoriti javna kuhinja i dnevni centar 'Mozaik prijateljstva' zaprepastila je Banjalučane jer njihove usluge svakodnevno koristi na stotine građana. Reagovao je i gradonačelnik i po hitnom postupku izdao nalog da se riješi problem legalizacije objekta. Sa druge strane iz Inspektorata poručuju da pomenutu dozvolu nisu ni tražili već rješenje nadležnog ministarstva za bavljenje socijalnim djelatnostima i dali rok pet mjeseci da se obezbjedi potrebna dokumentacija.

Pod istim krovom su javna kuhinja, javno kupatilo, dnevni centar u okviru udruženja ‘Mozaik prijateljstva’, ali tu su i penzionerska i boračka udruženja. Nakon posjete inspektora neizvjesno je hoće li i ostati, tvrde u ovom udruženju.

“Znam da je došla po dojavi. E sad, da li je to dojava da je neko vidio dobar prostor u gradu Banjaluci ili je to dojava od nekoga ko se bavi istim poslom kao mi”, pitao se Miroslav Subašić iz Udruženja građana ‘Mozaik prijateljstva’.

Iz Inspektorata navode da je u kontroli bio inspektor za socijalnu zaštitu i da nije ni tražio upotrebnu dozvolu. Ističu da prema propisima iz djelatnosti socijalne zaštite udruženje mora imati rješenje nadležnog ministra o ispunjenosti uslova prostora, opreme i broja stručnih radnika i da su za pribavljanje rješenja dali rok od pet mjeseci.

S obzirom da kontrolisano udruženje nije obezbjedilo rješenje ministra zdravlja i socijalne zaštite, nadležni inspektor je naložio da se potrebno rješenje pribavi.

Dok se čeka rješenje Ministarstva socijalne zaštite gradonačelnik je po hitnom postupku dao nalog za legalizaciju objekta.

“U Gradskoj upravi nema dozvola za postojeći objekat u Arhivu Republike Srpske, takođe nismo našli ali ovaj objekat može biti samo u postupku legalizacije i ona će biti riješena. Pošto je ovo naše vlasništvo, naša odjeljenja će provesti postustupak legalizacije”, poručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Kroz ovaj objekat cirkuliše više od 950 korisnika. Tu mogu jesti, okupati se, dobiti čistu odjeću ili ako su usamljeni doći na druženje.

“Da se ovo zatvori, bila bi velika šteta. Ovdje ste svaki dan da li ste nekada vidjeli da je neko došao gladan i da nije dobio hranu? Ja nisam korisnik javne kuhinje, ali nikada se nije desilo da je neko došao i da nije ništa dobio”, kazala je jedna korisnica usluga ovog udruženja.

U Mozaiku imaju planove i za otvaranje salona za šišanje, brijanje, pedikir i manikir, a usluge bi kao i sve ovdje, biti besplatne.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.