"Dosta je kulture rata, počnimo razvijati kulturu mira i dijaloga"

N1

Posjetom Partizanskom spomen-groblju i dodjelom Februarskih priznanja završeni su šestodnevni Dani antifašizma u Mostaru. Više od hiljadu antifašista iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, zemalja regije, kao i građani Mostara posjetili su danas ovo spomen obilježje i odali počast stradalima u Drugom svjetskom ratu. Ističući važnost obnove i očuvanja ovog vrijednog spomenika, kao i vrijednost antifašističke borbe, poručuju dosta je kulture rata, počnimo razvijati kulturu mira i dijaloga.

Sjećanje na pale borce u Drugom svjetskom ratu i ove godine oživljavaju antifašisti iz više zemalja i različitih generacija.

Iz Slovenije, sa kopljem u ruci na kojem se nalaze zastave bivše Jugoslavije, Slovenije i Evropske unije, stigao je Luka Čibej. Obilježavanju godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma prisustvuje već tradicionalno. Svaki dolazaka u Mostar, za njega je, kaže, poseban.

“Tu sam da se skupa prisjetimo vrijednosti borbe. Ponio sam tri zastave na vrhu je zvijezda koja je simbol antifašizma. Članstvo u Evropi i antifašizam bili su smisao naše borbe. Ponosan sam na to”, kazao je Čibej.

Okupljanje je započelo uz partizanske pjesme i zastave koje su dio simbolike koja ih sve ujedinjuje. Poručuju – antifašističke vrijednosti potrebne su nam i dalje.

“Mi baštinimo od 1941.-’45. godine sva djela druga Tita. Danas smo došli da obilježimo 74. godišnjicu oslobođenja ovog grada, i mi imamo za obavezu, i čast nam je da svake godine obilježimo taj datum i obilježavat ćemo i ujedno prenositi na mlade”, kazao je Selver Herić, predsjednik UABNOR-a Ilijaš.

“Dolazim iz Viteza, tu sam kako bismo pokazali da ostajemo na liniji zajedništva, da jedino zajedništvo može BiH održati bez obzira na vjeru, naciju i sve ostalo”, kazao je Zdravko Livančić.

U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta upriličena je i svečana akademija i dodjela februarskih priznanja i plaketa. Potom, pod policijskom pratnjom, autobusima stižu na Partizansko spomen groblje. Polažu cvijeće i odaju počast počast palim borcima za slobodu ovog grada. Proteklih godina na ovom mjestu dočekivani su topovskim udarima, te raznim prijetnjama, no ovaj put cijela manifestacija protekla je bez incidenata, a spomen obilježje osiguravao je veliki broj pripadnika MUP-a HNK.

“Svijest u cijelom gradu sazrijeva, ovo je šesti dan kako radimo ove aktivnosti, nijednog verbalnog incidenta dosad nije bilo, jer nije nikom u interesu”, istakao je Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar.

A ovakvih manifestacija bit će i u godinama koje dolaze, jer poručuju organizatori, fašizam nije iskorijenjen, te ovakva okupljanja i svi prisutni moraju biti nosioci poruke antifašističkih vrijednosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.