Završen EYOF: Stižu prve ocjene

Vijesti 16. feb 201918:35 > 18:42
N1

Najveći sportski događaj još od ZOI 84 sinoć je svečano završen. Nešto više od 900 sportista iz 46 zemalja, u sedmici iza nas je imalo priliku takmičiti se u osam zimskih sportova. Sportisti iz 21 države kući su otišli sa medaljama no najviše njih osvojili su mladi Norvežani i Švicarci.

Ceremonija otvaranja, zatim takmičenja u klizanju, snoubordanju, skijanju, karlingu i na kraju gašenje olimpijskog plamena, slike su koje je Sarajevo i Istočno Sarajevo u proteklih sedam dana poslalo u svijet. Već stižu i prve ocjene, Evropski komitet zadovoljan je prikazanim.

Ono što su nam oni zvanično potvrdili, njihovi predstavnici olimpijskih komiteta, ovo je do sad najbolji EYOF. Ono što je mene lično impresioniralo su dvije stvari. A to su pune dvorane, na umjetničkom klizanju, na karlingu i naravno finale u Zetri na hokejaškom turniru je poslalo sliku našeg grada, naše države. I drugi detalj koji ja nosim sa EYOF-a je angažman naših volontera”, kazao je Senahid Godinjak, direktor EYOF-a 2019.

Zadovoljstvo je primjetno i na licima posjetilaca EYOF-a. Ponovo nam se vratio olimpijski duh i pokazali smo da možemo – ocjena je većine.

Evo šta su nam kazali građani:
“Jesmo zadovoljni, kako nećemo biti ovako nešto lijepo.”
“Ne znam zašto ne bih bila zadovoljna s obzirom da je ovo nešto što se rijetko kad dešava i drago mi je da je sve na kraju ispalo kako se planiralo i lijepo je vidjeti da se svi raduju oko toga.”
“Najviše mi se sviđa brzo klizanje.”
N1: Da li ćeš ti u životu možda se baviti umjetničkim klizanjem ili brzim?
“Pa možda se budem bavila brzim klizanjem”.

Novinari koji su pratili EYOF 2019 sjećaju se i ZOI 84, kažu da ima mnogo sličnosti bar kada je u pitanju upravo taj olimpijski duh.

“Zamislite finale Češka-Bjelorusija, a prije 35 godina u Sarajevu bilo je finale izmedju nekadašnjeg SSSR i Čehoslovačke, bivših država i da se sada desi da djeca nakon 35 godina kasnije, u Zetri odigraju isto finale. Jedan sjajan hokej”, kazao je Muhamed Bikić, sportki novinar.

Kakvom se u budućnosti nadaju i domaći hokejaši. Vjeruju u rezultate ukoliko uslovi treniranja budu bolji. Ove godine medaljama se nisu okitili ni oni, ali ni drugi bh sportisti. No jesu drugi mladi, iz čak 21 zemlje. Sa najviše su ih se okitili Norvežani i Švicarci.

Među disciplinama koje su oduševile i posjetitelje i zainteresovale sportiste je karling.

“Vidio sam već da kolege iz RS će ubrzo osnovati klub i entitetski savez. I kolege iz BiH na čelu sa Bibijom Kerlom i Jasminkom Kalmar već su krenulI u akciju”, kazao je Bikić.

EYOF bi u našoj zemlji pored uređenih staza, mnogo kvalitetne infrastrukture mogao ostaviti i interes mladih ljudi da krenu u akciju, da krenu sa bavljenjem sportom i u budućnosti donošenjem medalja u BiH. Prva prilika za to bi im mogla biti već 2021. godine kada će EYOF biti održan u Finskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.