Galop divljih konja u podnožju planine Cincar, nedaleko od Livna

Vijesti 17. feb 201908:52 > 08:54
Dron.ba za N1

U podnožju planine Cincar, nedaleko od Livna, godinama galopira veliko krdo od nekoliko stotina divljih konja. Oni su potomci pitomih konja, koji desetinama godina odolijevaju oštrim zimama, kiši, vjetru, krivolovcima i grabežljivcima.

Između Kupresa i Livna obitava nekoliko stotina divljih konja koje uglavnom mogu vidjeti svi oni koji se voze tim pravcem. Izvorno to nisu divlji konji, nego su potomci pitomih konja koje su vlasnici 70-ih godina u jednoj od ekonomskih i političkih migracija pustili da slobodno žive u prirodi. Od tada do danas uglavnom se okupljaju na ovom području, dok se zimi kriju od bure i leda.

Budući da ovo područje nema rijeka i drugih izvora, konji se napajaju isključivo iz dva pojilišta, pa stoga u ljetnom periodu često prelaze preko magistralnog puta, što predstavlja veliku opasnost po učesnike u saobraćaju. 

Godinama su turistima i putnicima zanimljiva atrakcija, veliki broj ljudi dolazi da ih vidi, fotografiše ili da im da hranu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.