Međunarodni dan djece oboljele od raka: Izlječenje je moguće

Vijesti 17. feb 201918:00 > 18:02
N1

"Nema više boli, nema više gubitaka", moto je ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka. Udruženje "Srce za djecu" organizovalo je Akademiju sa koje je poslana poruka da liječenje podrazumijeva mutlidiscipliniran pristup, da su podrška i razumijevanje izuzetno važni. Izliječeni mališani danas su postavila i zlatne vrpce koje predstavljaju simbole života, a udruženje je predstavilo i idejno rješenje Roditeljske kuće u Tuzli.

Lamija Adilović 2013. godine otkrila je da boluje od Hočkinovog limfoma. Na podršku i razumijevanje tada nije naišla, stoga njena je misija danas biti podrška oboljelim. Trebaju poručuje biti jaki i shvatiti da je riječ o iskušenju.

“Trebaju shvatiti kao jedan izazov koju moraju da prođu i da nađu način da se izbore i iz bitke izađu kao pobjednici. Jer, izlječenje je moguće”, kazala je Lamija.

Da je izlječenje moguće, dokaz su brojni mališani koji su dobili bitku za život. Ali nažalost i tragični slučajevi dio su svakodnevnice. Misija udruženja “Srce za djecu” je pokazati da bolest nije kraj i da lijek postoji, dati snagu i vjetar u leđa i roditeljima i mališanima.

“Što se tiče BiH, oko stotinu djece svake godine oboli, a što se tiče Federacije, između 60 i 70 djece. Procenat izlječenja je oko 80 posto, što je neka svjetska statistika, i to je ohrabrujuće za cijelu zajednicu”, kazao je Fikret Kubat, direktor udruženja “Srce za djecu”.

Pozitivno iskustvo imao je Amir Purišević, roditelj tinejdžera kojem je dijagnoza o oboljenju uspostavljena sa 17,5 godina. Kaže da je podrška koju u udruženju pružaju važna, te da je njegov sin prilično zrelo pristupio svemu.

“Oni su nas u početku usmjeravali, šta, kako… Bili su uz nas, uz mene i uz suprugu”, kazao je Purišević.

I upravo za mnoge to biva put ka ozdravljenju. Put na kome se jasno čuje poruka “Nema više boli, nema više gubitaka”, koja je i moto ovogodišenjeg obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.