Orkanska bura nanijela ogromne štete u općini Tomislavgrad

N1

U općini Tomislavgrad, treći put u ovoj godini proglašeno je stanje prirodne nesreće. Ovaj put zbog olujnog vjetra koji je u noći s petka na subotu pričinio veliku materijalnu štetu. Najviše su stradali jugoistočni dijelovi Duvanjskog polja, sela Borčani i Omolje - koja su bez struje već treći dan.

U područnoj Osnovnoj školi O.Š Borčani danas odgođena nastava. Jaka bura otpuhala je krovnu konstrukciju s škole. Vjetar je oštetio i krov crkve, ali i brojnih drugih objekata. Rijetko koji krov kuće je ostao neoštećen.

“Ne znaš da li se kuća ruši, šta je, kako je, udara, mlati na sve strane baš strahota. Kuća od susjeda i rođaka na krovu i krovištu je stopostotna šteta, ljudi dolaze iz Zagreba treba da stignu svaki čas, tražiti majstore da to naprave, jer ako krene kiša još će gore biti”, kazao je Ćikeša Čolna, mještanin sela Borčani.

Osim što je rušio crijepove s krovišta, vjetar je trgao ograde, lomio i obarao drveća te dimnjake i električne stupove, a oštećen je i veliki broj automobila. Mještani sela Omolje već treći dan su bez struje. Štete su kažu ogromne.

“Ne pamti se od starijih vremena da je bila orkanska bura, preko 100 km/h. Štete su ogromne, kao što vidite, moja kuća i sve okolo, crijepove, oluke, drvo, kamen”, kazao je Perica Krajinović, mještanin sela Omolje.

“Cijeli krov i jedna balkonska vrata. Odmah sam, došao iz Minhena kad su mi javili. Došli smo da popravimo, par dana imamo slobodno pa da popravimo dok se može”, dodao je Ilija Krajinović, selo Omolje.

Od ranih jutarnjih sati na terenu je općinska komisija za procjenu šteta. Prema riječima načelnika ove Općine više od 200 privrednih objekata i porodičnih kuća oštećeno je usljed jakih udara vjetra.

“Danas su povjerenstva sačinjena od strane općinskih djelatnika i inžinjera građevine poslali na teren da popišu i procjene sve štete na objektima ova dva dana. Sutra opet imamo Stožer Civilne zaštite, ja se nadam da ćemo imati preciznije podatke, ali sada možemo reći da radi o jako velikoj materijalnoj šteti”, istakao je Ivan Vukadin, načelnik Tomislavgrada.

Svi oni koji su pretrpjeli štetu, istu mogu prijaviti u Općini već od danas.

“Jedan dio sredstava osigurat će sama Općina, drugi dio sredtsava će biti osigurana od strane Vlade Kantona 10. Kad se sredstva odobre idu na županijski Stožer Civilne zaštite, utvrđuje se šteta. Iznos koji može odobriti Vlada je 15 do 20 posto”, kazao je Mate Jozić, predsjednik Vlade Kantona 10.

Ovo je treći put ove godine da je na području općine Tomislavgrad proglašeno stanje prirodne nesreće, s tim da su se prethodne dvije odnosile na obilni snijeg uz jaki vjetar te poplave koje su pričinile velike probleme u svakodnevnim aktivnostima građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.