Ministrica za N1 o prijavi protiv okupljanja četnika: Napisan ozbiljan dokument

Vijesti 12. mar 201915:05 > 15:38
N1

Ministrica pravde Kantona Sarajevo Lejla Brčić danas je za N1 pojasnila razloge podnošenja krivične prijave protiv okupljanja pripadnika četničkog pokreta u Višegradu.

Kako se Vlada KS odlučila da podnese krivičnu prijavu?

Ono što je zanimljivo i što su svi funkcioneri potpuno zanemarili po zakonu o krivičnom postupku, svi obnašatelji zakona su dužni da podnesu krivične prijave kada imaju saznanja o počinjenju krivičnog djela. Ovo što smo uradili je samo izvršavanje obaveza, koju su nažalost svi ostali zanemarili i zanemaruju godinama. Ovo što se dogodilo u Višegradu nije nešto novo nego se dešava u kontinuitetu godinama“, kazala je Brčić za N1.

Istakla je da postoji više nego dovoljno materijala za pokretanje zvanične istrage.

Primarni osnov za podnošenje krivične prijave je član 145. A. KZ BiH koji zabranjuje bilo kakvo ponašanje koje se može protumačiti kao uznemiravanje javnosti po vjerskoj, nacionalnoj pripadnosti. Jednako tako međunarodna konvencija, koju je potpisala i BiH, obavezuje države potpisnice da osudi i zabrani svaku vrstu propagande po bilo kom osnovu. Smatram da materijala ima više nogo dovoljno za zvaničnu istragu. Opredijeljenje ove Vlade je bilo da napišemo zaista ozbiljnu krivičnu prijavu“.

Još je kazala da želi vjerovati u institucije BiH te da će uraditi svoj posao.

Mislim da je napisan vrlo ozbiljan dokument koji daje pravni osnov i suštinsku podlogu za svakog ko bude htio samo da izvršava svoj posao i obaveze. Ja zaista želim da vjerujem u institucije ove države i želim da vjerujem da će Tužilaštvo uraditi svoj posao“.

Opširnije u Dnevniku u 19.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad