Kako je Alma Hadžidedić – Kurjak Toronto zamijenila Sarajevom

Vijesti 13. mar 201909:16 > 09:35
N1

Alma Hadžidedić - Kurjak gostovala je u Novom danu, a razgovarali smo o njenom životu u Kanadi, obrazovanju, svemu onome što Kanada ima, a Bosna i Hercegovina nema ili obrnuto.

Hadžidedić – Kurjak je nakon završetka fakulteta u Kanadi aplicirala u nevladinu organizaciju “Community of Bosnia” – projekat koji je vraćao mlade ljude iz dijaspore i nudio im praksu u BiH u trajanju od šest mjeseci. Pola godine u BiH je radila pro bono, a onda dobila ugovor na godinu, pa još na godinu i sada je već 12 godina u BIH.

O tome koji su motivi bili da se vrati u BiH je rekla: “Nikad svjesno nisam rekla da se vraćam, već sam išla za jednom prilikom. Studirala sam u Kanadi i dok sam sudirala, program je bio takav da sam pet mjeseci studirala, a pet sam bila zaposlena u sektoru rada tako i dok sam se školovala shvatila sam šta me čeka. Tada sam pomislila da bi trebalo da nešto drugo probam i onda sam imala opciju da radim na ruralnom razvoju te se ukazala prilika da dođem ovdje ili da idem u Ekvador, no mama mi je kazala gdje ću tamo, ali sam svakako odabrala Bosnu jer me vuklo da upoznam ovu zemlju jer sam s devet godina otišla iz BiH“.

Kazala je i kako su joj roditelji i dalje u Kanadi, a da je njen brat živio u Kanadi sve dok nije došao u Sarajevo kod nje u posjetu, no i on je ostao i već je tri godine tu.

Za N1 je istakla i kako se nikad nije pokajala zbog povratka.

Na pitanje šta to BiH ima što Kanada nema u ovom trenutku je odgovorila: “Vi ovdje pravite svoj neki mikrosvijet i ovdje vam život dozvoljava da napravite balans. Nudi vam način da se dopunite u vidu kurseva, obrazovanja, tržištu koje to traži. Meni život u BiH dozvoljava da radim i da budem kući za osam minuta i to vrijeme provedem sa svojom porodicom, odem na trčanje, na planinu. Sat vremena u Torontu u jednom pravcu mi je za povratak ili odlazak kući trebalo. Bosna nudi taj laganiji život, imate više vremena i za sebe i porodicu, možete isplanirati za dva dana i druženja“.

Navela je i kako sistem u Kanadi da mladima samopouzdanje.

Što se tiče škole, one vam tamo nude manje kada su u pitanju podaci, ali vam daju da imate samopouzdanje, analitičke sposobnosti, daje vam da budete inovativni, da vas niko ne spušta. Dok sam studirala, jedan profesor je postavio pitanje za koje sam mislila da znam odgovor, no nisam ga znala, a profesor je rekao kako je moj odgovor interesantan i da možda nije pravi odgovor, ali da treba da čuje i druge odgovore. Da je rekao pred 700 ljudi da nije ispravan odgovor, vjerovatno bih se drugačije osjećala“, komentarisala je.

O tome šta danas radi je rekla: “Ja sam sa vještinama koje sam donijela iz Kanade bila bačena u vatru da radim neke projekte, a u Kanadi bi mi bile potrebne godine da priđem jednom takvom poslu jer je konkurencija ogromna. Kroz taj posao sam stekla mnogo iskustva, pomagala drugima da otvore svoje biznise i onda sam pomislila da bih i ja mogla to učiniti te sam otvorila jedan spa centar i jedno vrijeme sam se samo tome bila posvetila. Zadnjih šest godina sam u tehnološkom svijetu. Fokus mi je u zadnje vrijeme na mladim ljudima, kako ih obogatiti da mogu sami pokrenuti start-up firme“.

Naglasila je i kako Sarajevo treba da postane grad za mlade.

Mi to nismo jer morate mladima dati eko sistem u kojem će da se osjećaju ugodno, moraju se privući firme koje će zapošljavati mlade. Da bi jedan grad bio atraktivan za mlade, mora biti zaposleno njih 90 posto, troškovi stanovanja ne smiju biti viši od 20 posto od njihovih primanja, morate imati hipster scenu, školski sistem koje će proizvoditi taj mladi kadar. Berlin je bio sravljen sa zemljom a danas je to najpopularniji grad za mlade u Evropi – što znači da nije nemoguće“, poručila je Alma Hadžidedić – Kurjak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad