Marijo Pejić: Ako niste član HDZ-a, odmah vas zovu izdajnicima

Vijesti 14. mar 201908:34 > 09:21
N1

Marijo Pejić, novoizabrani predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, bio je gost Novog dana.

Za N1 je komentarisao trenutnu političku scenu u Bosne i Hercegovine te nam je rekao kako je “situacija kaotična”.

Nikad situacija nije bila složenija. Posljednjih godina je bila stabilnija nego u ovom trenutku. Naravno da svi čekamo formiranje nove vlasti i da konačno krenemo graditi bolju budućnost BiH, no stojimo u mjestu već nekoliko mjeseci. Sve ovo što se zbiva, sve to skreće pozornost sa ključnih tema. Stalno dobijamo podatke da mladi odlaze, nezaposlenost je ogromna, to je sociološki fenomen. Nadam se da će probosanskohercegovačke snage ipak formirati vlast. Ne možemo negirati rezultate izbora, ali možemo naći najbolji model da se krene naprijed“, poručio je.

Pitali smo Pejića kakav je položaj Hrvata u BiH te da li su majorizirani, kako se voli nazivati u javnosti.

Kada govorimo o položaju bilo kojeg naroda, moramo govoriti o položaju svih naroda u BiH. Majorizirani su građani ove države. Građani u cjelini. Možemo govoriti da hrvatski narod nije zadovoljan trenutnim stanjem, ali nijedan drugi nije. Ne možemo selektivno promatrati trenutnu političku situaciju. Nemamo građanskog modela BiH da se svaki građanin osjeća ravnopravno na teritoriji cijele BiH“, kazao je.

O ravnopravnosti najviše govore pripadnici hrvatskog korpusa, pogotovo politički predstavnici, a o tome da li su i oni svjesni da je u BiH neravnopravan i majoriziran jako veliki broj građana je rekao: “Osnovni problem je u tome što je hrvatski narod neravnopravan unutar samog hrvatskog korpusa. Već godinama postoji podjela na bosanske i hercegovačke Hrvate, a oni koji vode politiku ih tako dijele. Nisu ništa učinili na harmoniziranju interesa što se tiče te podjele na bosanske i hercegovačke Hrvate, a koja je nastala još u vrijeme obrambeno-oslobodilačkog rata. Dakle, postoji politička elita koja je sebi zacrtala jedan zamišljeni prostor na kojem namjerava egzistirati, dok o Hrvatima u Tuzli, Sarajevu, Posavini, Krajini uopće ne razmišlja. Prvo moramo postići ravnopravnost unutar samog hrvatskog korpusa da bismo mogli govoriti o ravnopravnosti u odnosu na ostale narode i građane koji žive u ovoj državi“.

Na pitanje da li to znači da se izjednačavaju unutar HDZ BiH sa hrvatskim identitetom je rekao: “Nažalost, stranačka pripadnost  Hrvatskoj demokratskoj zajednici je postala mjera za ‘hrvatstvo’, ako niste član HDZ-a, odmah zovu vas izdajnicima. No, ima sjajnih ljudi unutar HDZ-a koja je ‘90-ih godina bila probosanskohercegovačka stranka. Osnovana je u sarajevskoj Skenderiji i zalagala se za suverenu BiH i pozvala Hrvate da izađu na referendum 1992. Sve ono što se radi danas je u suprotnosti sa onim što se govorilo na osnivačkom Saboru“.

Pitali smo ga da li može detektovati kada je došlo do tog skretanja s kursa te nam je kazao: “Koncem 1992. godine, nakon što je tadašnji predsjednik HDZ-a Miljenko Brkić podnio ostavku i na njegovo mjesto tada je došao Mate Boban, zapovjednik HVO-a. Tada je sve krenulo u smjeru zanemarivanja interesa bosanskih Hrvata, a njih je više u Bosni nego Hrvata u Hercegovini. Danas, sama činjenica što ste rođeni u Sarajevu i što volite BiH, što govorite o zajedničkom životu, pojavite se na beznačajnim portalima kao izdajnik. No, kad bi bili samo portali, čitava politika je usmjerena pogrešno“.

Marijo Pejić je za N1 govorio i o tome kakva je politika HDZ-a danas.

“Predstavnici HDZ-a sebe nazivaju nositeljima europskih vrijednosti, ali ako nam je cilj ući u Evropu, moramo urediti i BiH po mjeri građanina, a s  druge strane imate na djelu povratak u ‘90. godine, povratak ideji tzv. Herceg-Bosne koja je katastrofalna, koja je hrvatski narod dovela u ovaj položaj, nanijela štetu Hrvatima u BiH i Hrvatskoj koja je bila prijatelj BiH u različitim oblastima. Zbog jednog razdoblja iz ‘93. i ‘94. kada je hrvatska politika posrnula, mi sada imamo taj problem. Nažalost, neko se sad tome vraća. Evropa sigurno ne želi Herceg-Bosnu”, komentarisao je.

O tome kakva je politika zvanične Hrvatske prema BiH je rekao: “Službenu politiku Hrvatske ne treba identificirati sa Republikom Hrvatskom koja je promjenjiva. Sadašnja službena politika Republike Hrvatske je pod izravnim utjecajem tzv. Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH. Greška je što ne komunicaraju s hrvatskim organizacijama koji drugačije misle od HNS-a. Da bi dobili objektivnu sliku, treba istinski znanstveni pristup i komunikacija sa svim organizacijama. Zbog takve komunikacije imamo skandalozne izjave službenih predstavnika hrvatske politike, a radi se većinom o nepoznavanju BiH. No trebamo spomenuti i oporbu u Hrvatskoj, koju valja spomenuti da je bila protiv Deklaracije HNS-a, a također je bila i protiv rata u BiH“.

PItali smo ga i kakva je komunikacija između između HNS-a i HNV-a a on nam je rekao da nema kontakata te istakao: “Kada smo prije dvije godine radili Konferenciju o položaju hrvatskog naroda, predstanici HDZ-a i niko od predstavnika Hrvata se nije odazvao. Hrvatsko narodno vijeće je spremno na komunikaciju. Pogledajte i današnji znanstveni skup u Neumu – zašto niko nije pozvao HNV, u čijem članstvu su univerzitetski porfesori? Da bi bio znanstveni skup, morate imati različite poglede da bi došli do rješenja problema“.

O izjavi Dragana Čovića, predsjednik HNS-a, da je potreban “evropski ustav za modernu BiH” je kazao: “Ne vjerujem da se evropski ustav zasniva na etničkoj podjeli teritorija BiH, ako ćemo evropski ustav, onda moramo slijediti evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Sama ta izjava je kontradiktorna“.

Komentarisao je i Izborni zakon te poručio: “Ako se gospoda iz HNS-a zalažu za etnoteritorijalnu podjelu BiH, to je onda u suprotnosti sa građanskim modelom UN i EU. Ne može jedan narod biti nositelj europskih vrijednosti, mogu biti samo svi građani koji žive u BiH. Sama ta izjava diskriminira ostale narode u BiH“.

Za kraj je kazao kako će novi statut HNV djelovati u skladu s ciljevima koji su definirani 1994. “Nastavljamo se boriti, vjerujemo u jedinstvo različitosti, borićemo se za jedinstveno i cjelovitu BiH po mjeri čovjeka, po mjeri svih ustavnih naroda u BiH – Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja, Roba…“, naglasio je Pejić u Novom danu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad