U Tuzli otvorena prva punionica za električne automobile

Vijesti 14. mar 201917:11 > 19:09
N1

Prva punionica za električne automobile danas je otvorena u Tuzli. To je četvrta punionica u BiH i besplatna je. Međutim, punionicu nije obezbijedila država već Kompanija Bingo koja je dala prostor i struju, te Mikrokreditna fondacija Partner, uložila je novac.

Ova brza punionica košta 40 hiljada maraka i istovremeno za pola sata može napuniti pogone dva automobila koja odlikuje energetska efikasnost, ušteda i najvažnije, smanjenje zagađenja zraka.

“Otvaranjem ove punionice želimo poslati jednu pozitivnu poruku iz Tuzle i pokušati doprinijeti da gradovi Tuzlanskog kantona ne budu među najzagađenijim u Evropi niti da BiH zauzima to neslavno 14. mjesto u svijetu po pitanju zagađenosti kao što je to trenutno slučaj”, kazala je Selma Jahić iz Mikrokreditne organizacija Partner.

“Ustupanjem prostora za instaliranje električne punionice, Bingo pokazuje da svoje poslovanje usmjerava ka razvijanju ekološke svijesti i stvaranju boljih uslova život u lokalnoj zajednici”, dodala je Lidija Tomić iz Bingo City centra Tuzla.

U BiH je tokom prošle godine registrovano 15 automobila na električni pogon od kojih su četiri u Tuzlanskom kantonu. Subvencija od države za kupovinu ove vrste auta, nema ni na vidiku.

“Ali treba raditi makar na prevazilaženju administrativnih barijera prilikom registracije vozila obzirom da još uvijek u nekim našim propisima, takva vozila nisu uopšte prepoznata pa prilikom registracije ima određenih problema”, poručio je Goran Mišić iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK.

Trgovci vozilima, ipak, smatraju da su električna auta naša bliža budućnost te u svojim salonima počinju nabavljati hibridna i auta na električni pogon.

“Imamo informacije da bi u 2022. godini električna vozila bila u istoj cijeni i rangu kvaliteta sa ovim današnjim vozilima sa ovim agregatima. U 2025. godini, pretpostavke su da bi naše tržište moglo biti sa 70 posto ovih vozila. Zato što ćemo imati određene benefite od države kada su u pitanju povoljnije cijene, itd.”, kazao je Izudin Turkeš, iz Autokuće “Uno” Tešanj

U razvijenim zemljama Zapadne Evrope korisnicima električnih vozila, država daje poticaje pri kupovini do 10.000 eura, oslobađa od poreza i carina pri kupovini, smanjuje troškove registracije, te daje besplatan parking. U BiH, država daje ništa.

Tokom ove godine, bit će otvorene još tri punionice. Jedna u Mostaru, jedna u Prijedoru i jedna u Zenici. Bitno je napomenuti da će sve punionice biti besplatne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad