Ko se sjeća Picinog parka i Željka Vulića

Vijesti 19. mar 201514:20 > 14:56
N1

Pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci danas je, zbog odsutnosti postupajućeg sudije, odgođen početak suđenja Željku Vuliću, kojeg Okružno tužilaštvo tereti za ometanje i napad na službeno lice tokom vršenja dužnosti.

N1
N1
N1
N1
N1

Željko Vulić pažnju javnosti na sebe je skrenuo kada su 2012. godine počeli građanski protesti zbog rušenja Picinog parka, zelene površine u samom centru Banje Luke. Park je uništen kako bi kontraverzni biznismen Mile Radišić, vlasnik kompanije Grand Trade s dva zaposlena i kapitalom od 3 hiljade KM, počeo graditi šesnaestospratni poslovni objekat.

Naime, porodica Vulić vlasnik je zemljišta koje graniči s Picinim parkom na kojoj ima stambeni i poslovni objekat. Grand Trade pokušao je s njima postići nagodbu da mu prodaju svoj prilazni puk kako bi proširili parcelu. Kada im to nije uspjelo u cijeli slučaj uplelo se Ministarstvo urbanizma RS ocijenivši da je dio zemljišta Vulića opšti interes grada Banja Luka.

I dok je po tužbi Vulića trajao sudski spor, a Banjalučani ostali odlučni u namjeri da kada nisu spasili Picin park na smjenu s tom porodicom čuvali njihov posjed od nasilnog preuzimanja u jutro 26. jula 2013. godine bageri uz podršku specijalne policije RS počeli su sa oduzimanjem Vulićevog zemljišta.

“Nisam tog dana radio ništa drugo nego branio svoju imovinu. Svoju djecu, majku, suprugu koje je policija počela tući kao i mene. Danas sam pred sudom i nastojim da se odbranim od robije na koju mi prijete da će me poslati. Sudski postupak koji vodim zbog svog zemljišta koje mi je nasilno i bez naknade oduzeto još nije završen. I pitanje je da li ću ja dočekati da se to završi”, kaže Vulić.

I podsjeća na tjelesne povrede koje mu je policija nanijela, tog 26. jula 2013. godine. O tome kako je nasilno, brz ljekarske dijagnoze, bio smješten na psihijatrijsku kliniku. Za sve što se njemu desilo, optužnica nije podignuta, jer konstatuje, “oni su tvrde radili svoj posao”.

Željko Vulić živi od malog porodičnog posla koji je doveden u pitanje nakon što je izgubio znatan dio zemljišta. I  ističe, da dok god se u RS stvari radikalno ne promijene za njega i građane slične njemu neće biti pravde.

Od Picinog parka ostala su tek sjećanja. Na jednu izgubljenu zelenu oazu u gradskom središtu. Na prve spontane građanske proteste u BiH koji su u kontinuitetu trajali punih sedam mjeseci. Na mjestu Picinog parka pri kraju je izgradnja poslovnog objekta Gran Trade, vlasnika Mile Radišića kome je zbog zloupotreba u privatizaciji Medicinske elektronike, a i dio prostora Picinog parka bio  je vlasništva te firme, Vrhovni sud RS potvrdio kaznu od  tri godine zatvora.  

Umjesto na izdržavanje kazne u KPZ Tunjice 10. marta Radišić je pobjegao u Srbiju. Ovih dana javnosti je poručio da “se u zatvor prijaviti neće i da mu niko ništa ne može”. Poručio je i da mu je “sudski proces montiran, te da će ubrzo progovoriti ko iza toga stoji”.

Željko Vulić ostao je u Banjoj Luci, jer, kaže, rezervnu državu i u njoj stan nema. “I ma kako sve to cinično izgledalo na kraju je ispalo da se Mile Radišić iz slavodobitnika pretvorio u gubitnika. I da i on i ja sada imamo iste neprijatelje”, kazao je Vulić.