Borger: Dva iznenađenja kao razlog ljutnje zbog prvostepene presude Karadžiću

Vijesti 19. mar 201918:39 > 18:58
N1

Tokom posljednjih četvrt stoljeća postao je jedno od prepoznatljivih lica međunarodnog novinarstva kada je u pitanju izvještavanje iz balkanskih ratova, ali i jedan od najboljih poznavalaca potrage za ratnim zločincima na području Zapadnog Balkana.

Knjiga “Krvnikov trag” Juliana Borgera na najbolji način opisuje dešavanja u Bosni i Hercegovini, na Balkanu, ali i iza scene tokom dvodecenijske potrage za pravdom, ali i za ratnim zločincima.

U povodu presude Radovanu Karadžiću, Esmir Milavić je razgovarao s Julianom Borgerom, urednikom vanjskopolitičke rubrike The Guardiana.

Karadžić je slavno nađen kako se krije kao liječnik novog doba u Beogradu, a Mladić godinu kasnije kod svog rođaka kako živi bijedan život i na rubu smrti. Traganje za njima trajalo je puno duže nego što je trebalo. Moglo se reći da je dobra strana priče što je potraga bila neumorna, a sve u svemu 161 čovjek je bio optužen za ratne zločine i izveden je pred lice pravde na jedan ili drugi način“, kazao je Borger.

Glede prvostepene presude, Borger kaže da je bio iznenađen kaznom.

Ja i većina BiH smo bili jako smo iznenađeni kada smo vidjeli konačnu kaznu koje uključuju genocid u Srebrenici. Bilo je iznenađenje za mene da nije optužen za genocid u općinama van Srebrenice. To su dva iznenađenja koja su uzrokovala ljutnju u BiH iz razumljivih razloga. Ne bi trebalo biti ništa manje od doživotne kazne za genocid“.

Pogledajte kompletan razgovor sa Julianom Borgerom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad