Studenti u Bihaću zasadili 100 drvenastih kultura na Svjetski dan šuma

Vijesti 25. mar 201916:47 > 16:51
Fena

Studenti Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, smjer Šumarstvo, zasadili su danas oko 100 drvenastih kultura koje izučavaju kroz nastavni proces na fakultetu, a u okviru obilježavanja Svjetskog dana šuma.

Jedna od studentica bila je i Sara Bašanović koja je zajedno sa svojim kolegama vršila pošumljavanje u krugu kampusa. Kaže da na ovaj način žele da ukažu na značaj šume, kao prirodnog resursa.

“Ovo što mi radimo danas treba raditi konstantno, zbog toga što se šuma troši, a malo ko je nadoknađuje. Ovo je poučno i druge kolega s fakulteta treba da se povedu ovim primjerom”, navela je Bašanović.

Profesorica Azra Bakrač ističe da je posađeno 100 sadnica, 50 zimzelenog, smrče i bijelog bora, i 50 sadnica crvenog i bijelog javora.

“Ne treba previše govoriti o značaju šuma, i nadam da će ovaj naš potez sa studentima dovesti do nekog boljeg sutra, s obziom na sva dešavanja oko klimatskih promjena”, rekla je Bakrač.

Sadnice je obezbjedila Šumarija Bihać, a dašnje aktivnosti podržao je i dekan Biotehničkog fakulteta Husein Vilić koji je istakao da je zadovoljan radom i organizacijom ovog odsjeka.

“Ovaj odsjek na neki način širimo i dovodimo ga na respektabilan nivo, čiji svršeni studenti prvog ciklusa, a od ove godine i drugog daju zavidne rezultate. Smatram da će neki od njih nastaviti studije na nekom od priznatih univerziteta u BiH i van granica, jer mi trenutno nemamo trećeg ciklusa na Šumarstvu”, naglasio je Vilić.

Svjetski dan šuma obilježava se 21. marta širom svijeta i to od 1971. godine. Iz tehničkih razloga i vremenskih uvjeta, planirane aktivnosti studenti Biotehničkog fakulteta realizirali su danas.

Cilj obilježavanja je da se ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovječanstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad