Boračka organizacija Brod: Sramna presuda Alminku Islamoviću

Vijesti 01. apr 201916:12 > 16:14
Fena/BIRN BiH

Boračka organizacija Brod ocijenila je da je sramna prvostepena presuda nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Alminku Islamoviću na 14 mjeseci zatvora za zločine nad srpskim civilima u Brodu i navela da su ostali "bez riječi i vjere da Sud Bosne i Hercegovine sudi pravedno".

“Ko zna koji put u nizu sramnih presuda Suda BiH je i presuda Alminku Islamoviću. Otvoreno je rečeno, presuđeno i likuju lažne sudije i njihovi naredbodavci jer su uspjeli dokazati da je slobodno Srbe zarobljavati, maltretirati, premlaćivati, mučiti i ubijati, paliti i pljačkati njihovu imovinu. Dokazali su da je i slobodno uništavati vjerske objekte”, saopšteno je iz Boračke organizacije Brod.

U saopštenju se navodi da je dokaz za to činjenica da je Islamović kao pripadnik i komandir Vojne policije 101. bosansko-brodske brigade HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu “Poleta”.

“Zar 14 mjeseci vrijedi ljudski život, ljudska muka i imovina? Šta bilo ko može reći nakon ovakvih presuda?”, upitali su iz Boračke organizacije.

U saopštenju se dodaje da u Boračkoj organizaciji Brod, bez obzira na presudu, imaju obavezu prema svom narodu da pravdu dokazuju i naduju se da će pravda “biti kad tad zadovoljena”.

Sud Bosne i Hercegovine danas je prvostepenom presudom osudio bivšeg pripadnika HVO-a Alminka Islamovića na 14 mjeseci zatvora za zločine nad srpskim civilima u tadašnjem Bosanskom Brodu 1992. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad