Upozorenje Šefika Džaferovića na najavu uvođenja rezervnog sastava policije RS

Vijesti 01. apr 201917:25 > 18:52
N1

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH upozorio je na Aneks 1b koji govori o ravnoteži vojnih efektiva u regionu, kao odgovor na najave uvođenja rezervnog sastava policije Republike Srpske.

“Ja bih upozorio na Aneks 1b koji govori o ravnoteži vojnih efektiva u regionu. To je Aneks čiju implementaciju prati OSCE i neka dobro paze šta izjavljuju. Jedino što možemo da radimo u odbrambeno sigurnosnom sektoru je da aktiviramo rezervu u okviru Zakona o odbrani. Ona može da iznosi do 50 posto aktivnog vojnog sastava. Vidjet ćemo šta znači ta najava i na šta se cilja. Pratit ćemo to i nećemo dozvoliti da se izađe iz okvira koji govore o ravnoteži”, poručio je Džaferović.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač naglasio je da je neophodno da Ministarstvo unutrašnjih poslova uvede rezervni sastav policije da bi uspješno odgovorilo na niz bezbjednosnih izazova sa kojima može RS da se suoči poput migrantske krize, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija u kojima treba pružiti pomoć stanovništvu.

Džaferović je u intervjuu za N1 komentarisao i odluku Ustavnog suda – koji je osporio Dan Republike Srpske, kazavši da je ona očekivana i logična. Poručio je da će se odluka Ustavnog suda morati poštovati.

“Ja samo znam da će se morati poštovati odluka Ustavnog suda. To su reakcije koje su uslijedle nakon odluke Ustavnog suda, a po meni je očekivana. Mi svi znamo šta je 9. januar. To je dan kada je krenula diskriminacija u BiH. Kada se pogleda prva odluka Ustavnog suda, stav Venecijanske komisije i sve ono što je relevantno na tu temu, to ne može biti Dan entiteta Republike Srpska, koji je entitet u kojem žive i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i ostali građani. Mora se naći datum koji je prihvatljiv za sve. To je put kojim treba da idu zvaničnici entiteta RS. Postoje te reakcije koje su neprimjerene, ali odluke Ustavnog suda se moraju poštovati, princip vladavine prava se mora pridržavati. Drugog puta nema”, kazao je za N1.

Komisija za utvrđivanje činjenica o stradanju u srebreničkoj regiji, koja je sa radom počela 1. aprila. To se dešava desetak dana nakon pravosnažne presude Radovanu Karadžiću koji je osuđen na doživotni zatvor.

“Sramni pokušaji da se izbjegne istina i pravda. To neće uspjeti. Istina i pravda će pobijediti. Ovoj zemlji ne treba ništa osim istine o onome što se dešavalo. Mi svi znamo šta se dešavalo. Ali ako ćemo govoriti o istini koju će svi prihvatiti, onda je minimum ono što je utvrdio sud u Hagu kao Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju. Te odluke će se morati kad-tad početi poštovati od onih koji ih danas ne poštuju i tu nema drugog puta. Mislim da je pogrešan smjer u kojem idu zvaničnici i institucije RS. Nije put bježanje od istine, put je suočiti se sa istinom, prihvatiti je i onda graditi odnose”, kazao je Džaferović za N1.

Da li je o tome razgovarao sa Miloradom Dodikom?

“O ovome nismo konkretno. Što ne znači da nećemo.”

Džaferović je za N1 govorio i o radu Predsjedništva BiH, procesu formiranja vlasti u BiH, DF-u. Detalje pročitajte na OVOM linku. Kompletan razgovor je u prilogu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad