Čorbo Zećo o Povorci ponosa: Trebalo je ranije pripremati naše stanovištvo

Vijesti 02. apr 201917:09 > 18:05
N1

Aktuelnosti sa društvenih mreža prokomentarisala je novinarka Amina Čorbo Zećo. Za burne reakcije javnosti na održavanje Povorke ponosa u Sarajevu kaže da je iznenađena količinom netrpeljivosti i pozivom na nasilje.

Zastupnica Stranke demokratske akcije Samra Ćosović-Hajdarević imala je, podsjećamo, negativne reakcije na svom Facebook profilu kada je u pitanju održavanje Povorke.

“Vjerovatno je emotivno reagirala što nije dobro u ovakvim situacijama. Na tu paradu treba gledati kao na iskazivanje njhove volje, seksualne orijentacije. Ukoliko neće donijeti ništa loše, ukoliko neće donijeti nasilje, ne vidim razlog za takve pretjerane reakcije”, istakla je Čorbo Zećo.

Prihvatanje LGBTIQ+ populacije dio je EU integracija – stoga bi Povorka ponosa morala biti održana u budućnosti kao što je i u zemljama regiona. Na pitanje da li su političari dijelom odgovorni što nisu pripremili atmosferu, Amina Čorbo Zećo kaže:

“Mi smo tradicionalno društvo i trebalo je s ovom temom ranije početi pripremati naše stanovništvo, ali naši političari obično kasno reagiraju u svim situacijama, dakle i u poštivanju ljudskih prava. Mi nismo u stanju to implementirati, a ne objasniti našem patrijarhalnom društvu da se to mora destiti u BiH.”

Na nemogućnost vlasti da implementira zakon koji bi odobrio istopolne brakove kaže:

“Mi ne možemo usvojiti obične zakone koji su za sve. Mi i dalje imamo najniže plate u zemljama Evrope, naši mladi odlaze trbuhom za kruhom, nismo to u stanju spriječiti, a ne da organizujemo radnu grupu koja će raditi na odobrenju istospolnih brakova.”

Amina Čorbo Zećo prokomentarisala je i napad Huse Ćesira na fotografa portala Žurnal rekavši da su sa današnje press konferencije ovog portala “poslate dobre poruke, jedinstvo novinara da se ovo više neće tolerirati ali mislim da trajno rješenje problema neće biti.”

“Kad nemate nikakvu adekvatnu kaznu onda je ok, pogotovo ako vi u vašoj matičnoj stranci prođete bez ukora. Pojedinci su čak pokušali pronaći razlog da opravdaju takvu vrstu ponašanja”, rekla je novinarka agencije Patria za N1.

Amina je prokomentarisala i izvještaj Svjetske banke u kojem piše da postoji 96.000 novih radnih mjesta u zemljama Zapadnog Balkana rekavši kako pretpostavlja da BiH zauzima najmanji udio u tome te da su dio te statistike vjerovatno i ljudi koji odlaze iz države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad